PVV-leider Geert Wilders haalde woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen de woede op de hals van diverse partijen door zijn uitlatingen over de vluchtelingenproblematiek.

Lees ook ons liveblog over de Algemene Beschouwingen (gesloten)

Volgens Wilders verandert Nederland in een asielzoekerscentrum en hij riep dan ook op tot verzet tegen het opzetten van asielzoekerscentra. Hij stelde dat premier Mark Rutte "testosteronbommen" importeert die Nederlandse meisjes bedreigen. 

Volgens de PVV-leider is er inmiddels door de sterk toegenomen instroom helemaal geen plek meer voor vluchtelingen, dus ook geen gevluchte christenen en homo's, zo liet hij desgevraagd weten in reactie op vragen van de andere fractievoorzitters.

Het land kan de instroom volgens hem niet meer aan en bovendien kunnen de vluchtelingen in zijn ogen in andere veilige landen terecht die meer in de buurt van het conflictgebied liggen. 

Patriotisme

De PVV-leider zei het "patriotisme" in Nederland te zien toenemen. Nederlanders snappen volgens hem dat er sprake is van een "islamitische invasie".

Vrijwel alle fractievoorzitters konden de tirade van Wilders niet langer aanhoren. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver noemde Wilders "xenofoob" en Denk-fractievoorzitter Tunahan Kuzu verweet hem "haatzaaien". SGP-Kamerlid Kees van der Staaij: "Ieder mens is een medemens en geen ongedierte".

Klaver zei "geen greintje menselijkheid" te hebben gezien bij de PVV-leider.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom oogstte applaus toen hij zei dat steden juist een positieve kant van Nederland tonen door zich open te stellen voor asielzoekers.

Kort daarvoor had Wilders alle plaatsen opgenoemd waar zich al asielzoekerscentra bevinden. "En die danken we allemaal", reageerde D66-voorman Alexander Pechtold na de opsomming, ook onder applaus.

Eigen volk

Volgens de PVV-leider is "het opkomen voor eigen volk" een christelijke waarde, zo zei hij tegen Van der Staaij. 

Hij stelde dat het kabinet "bloed aan de handen" heeft als er straks door de instroom van moslims een aanslag plaatsvindt en noemde het niet optreden tegen die instroom "culturele zelfmoord".

Hij hekelde verder de regelingen die er zijn voor vluchtelingen. "Die krijgen gratis zorg, een gratis woning en zelfs gratis relatietherapie, terwijl de ouderen gepakt worden."

Veiligheid

Eerder op de dag kwam VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zwaar onder vuur te liggen vanwege de maatregelen op Veiligheid en Justitie. 

De begroting van het ministerie van Justitie wordt door de oppositie "broddelwerk" genoemd en dreigt in de Eerste Kamer te worden afgeschoten. De coalitie heeft daar geen meerderheid.

"Vijf jaar VVD op Justitie is vijf jaar puinhoop", stelde Pechtold en hij wees erop dat de oppositie eerder ingreep om de bezuinigingen op de justitieketen terug te draaien.

Luxe-SP

Volgens Wilders is de VVD een "luxe-SP" geworden. "De tijd dat de VVD stond voor veiligheid is voorbij", aldus Wilders.

De VVD-fractievoorzitter erkende niet overdreven enthousiast te zijn over de begroting van het ministerie van Justitie. "Het is niet de meest geweldige begroting van Justitie ooit", zei hij tegenover ChristenUnie-leider Arie Slob. 

Ook Samsom was opvallend genoeg kritisch. "Hij is niet geweldig", aldus de PvdA-leider. Volgens hem zitten er onzekerheden in de begroting gezien de brede kritiek op de plannen, bijvoorbeeld rond de hervorming van de rechterlijke macht. .

Zijlstra zei wel te staan voor de veiligheid in Nederland. "Met veiligheid mogen we niet marchanderen. Dat is de basis van onze welvaart. Veiligheid is prioriteit nummer één."

Samsom

Tijdens de beschouwingen riepen diverse partijen PvdA-leider Diederik Samsom op om alsnog om de tafel te gaan om het belastingstelsel grondig te herzien. Het herzien van het belastingsysteem was één van de laatste hervormingen die nog op de agenda stond voor het kabinet, maar de onderhandelingen hierover liepen dit voorjaar vast.

Met name Pechtold en Klaver riepen Samsom met klem op om weer om de tafel te gaan om de belastingen te kunnen vergroenen. De PvdA-leider wees de uitnodiging niet hard af, maar stelde wel dat het Pechtold was die eerder wegliep bij de onderhandelingen. Ook wil hij het initiatief hiervoor bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem leggen.

Dinsdag zei premier Mark Rutte ook al de hoop op een ambitieuze belastingherziening niet te hebben opgegeven.

Kritiek

Buma kreeg tijdens zijn inbreng de kritiek dit jaar geen tegenbegroting te hebben gemaakt. Andere partijen concludeerden dat hij daarmee het kabinetsbeleid steunt. Buma reageerde hierop met dat hij al eerder had gezegd dat hij de lastenverlichting van vijf miljard steunt. Het CDA wil daarnaast meer geld uittrekken voor veiligheid.

Ook Roemer kwam tijdens de algemene beschouwingen zwaar onder vuur te liggen, terwijl de SP juist wel een tegenbegroting had ingediend.

Onder andere Arie Slob en Pechtold wezen Roemer er op dat de SP zich op sommige punten fel had uitgesproken, maar dat de SP niks heeft opgenomen in de tegenbegroting om dit te regelen. Zo stelde Slob dat de SP afgelopen maanden fel protesteerde tegen de gaswinning in Groningen en voorstellen indiende om de gaswinning drastisch te verminderen.

In de tegenbegroting staat echter niets over de honderden miljoenen die de staatskas misloopt als de gaswinning wordt teruggeschroefd.

Haarscherp

Roemer: "Dat staat er inderdaad niet haarscherp in". Slob: "Niet haarscherp? Er staat niets over in."

Pechtold stelde eerder in het debat al dat de SP de tekeer ging tegen het afschaffen van de basisbeurs voor studenten, maar dat ook op dat punt niets wordt gedaan in de tegenbegroting.

"We hebben zoveel mogelijk geprobeerd te repareren, maar dat kan niet allemaal tegelijk", aldus Roemer. 

Algemene Beschouwingen

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, premier Mark Rutte, minister Jeroen Dijsselbloem van Financien ten minister Jeanine Hennis van Defensie tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. © ANP
Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen © ANP
Premier Mark Rutte, Emile Roemer (SP) en Diederik Samsom (PvdA) voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP
SP-leider Emile Roemer spreekt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP
Het kabinet in Vak K kijkt naar PVV-fractievoorzitter Geert Wilders (voorgrond) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. © ANP
Dat aantal wordt bepaald door het Rijk. In veel gemeenten bedraagt de wachttijd voor een sociale huurwoning enkele jaren. © ANP
Niet alleen politie-agenten maar ook ouderen voeren actie in Den Haag. © ANP
Met potten, pannen en drums willen ze de politiek met veel kabaal wakker te schudden. © ANP
Het herzien van het belastingsysteem was één van de laatste hervormingen die nog op de agenda stond voor het kabinet. © ANP
De Tweede Kamer debatteert woensdag over de opvang van vluchtelingen. GroenLinks-leider Jesse Klaver somde een lijst op met incidenten waar azc's en noodopvanglocaties zijn beklad en bedreiging die zijn geuit. © ANP
De PvdA-leider wees de uitnodiging niet hard af, maar stelde wel dat het Pechtold was die eerder wegliep bij de onderhandelingen. Ook wil hij het initiatief hiervoor bij minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. © ANP
In het politieke jaar 2015 staan bestuur en geloofwaardigheid van de politiek centraal. © AFP
Sybrand Buma (CDA) tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.
SP-leider Emile Roemer riep VVD'er Halbe Zijlstra op te stoppen met "haatzaaien". Zijlstra zei dat het "een droombeeld" is dat er geen terroristen meer het land binnenkomen als de grenzen dichtgaan. © ANP
Rutte en Dijsselbloem hebben een onderonsje. © ANP