Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) gaat onderzoeken hoe het betalingssysteem voor de persoonsgebonden budgetten (pgb) verbeterd kan worden.

Dat zei hij maandag in het achtste debat in de Tweede Kamer over de aanhoudende aanhoudende problemen met de uitbetaling van de pgb's.

Volgens Van Rijn is het systeem in staat uitbetalingen te verzorgen en kan het de overgang naar het nieuwe jaar aan. Tegelijkertijd erkent de bewindsman dat er veranderingen nodig zijn.

"Het betaalsysteem kan de jaarovergang aan, maar dat er verbeteringen nodig zijn is evident", zei Van Rijn. Een nieuw betalingssysteem lijkt hem "een redelijke wens". Voordat dat zover is, moet eerst worden afgewacht hoe de aanpassingen van het huidige systeem landen.

De staatssecretaris zal de Kamer dit jaar informeren over de opties van een nieuw betaalsysteem.

Uitbetalingsproblemen

Sinds de Sociale Verzekeringsbank (SVB) begin dit jaar verantwoordelijk is voor de uitbetalingen van de budgetten, regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen. Zij komen weken, soms maanden, zonder inkomen te zitten. 

Door de nieuwe declaratieregels, ingevoerd om pgb-fraude aan te pakken, raken sommige budgethouders verdwaald in het administratieve doolhof, en krijgen ze daardoor niet de zorg die zij nodig hebben.

Inmiddels is de situatie rond het betalen van declaraties volgens Van Rijn wel stabiel: 95 procent van de declaraties wordt binnen de afgesproken tien werkdagen uitbetaald, bijna 91 procent van de urgente betalingen wordt binnen drie dagen uitgekeerd.

Gedupeerde zorgverleners en pgb-houders kunnen rekenen op een compensatieregeling van het kabinet. Van Rijn kondigde vorige week vrijdag aan hier 15 tot 20 miljoen euro voor uit te trekken.

Zij zouden daardoor een eenmalige vergoeding kunnen krijgen als ze minimaal 66 euro schade hebben gelopen. Van Rijn zegde in het debat toe nog eens naar de voorwaarden te kijken en de drempel van 66 euro te al dan niet te verlagen.

Voor mensen met aanzienlijke schade zal er gezocht worden naar maatwerkoplossingen.

Kritiek

Maandag debatteerde de Kamer voor de achtste keer over de aanhoudende uitbetalingsproblemen. 

Van Rijn kreeg eerder al twee keer een motie van wantrouwen aan de broek. Beide moties konden niet op een meerderheid rekenen en Van Rijn voelde voldoende vertrouwen om de problemen aan te pakken.

Behalve de oppositie in de Tweede Kamer uitten ook de Algemene Rekenkamer en de Nationale ombudsman harde kritiek op de wijzigingen bij de pgb's. De overheid schoot tekort en de burger is de dupe, concludeerde ombudsman Reinier van Zutphen.