Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz wil een strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van de Prinsjesdagstukken.

Dat zei de minister bij WNL Op Zondag.

De Prinsjesdagstukken lekten ook dit jaar weer uit voor de officiële bekendmaking op de derde dinsdag van september.  

De minister zei in het televisieprogramma het "heel slecht te vinden" dat dingen die vertrouwelijk rond worden gestuurd, worden gelekt. ''Ik vind ook dat je daar strafrechtelijk achteraan moet gaan.” 

Op zich is het lekken van een communicatiestrategie volgens haar geen enorm kwalijke zaak, maar als geen actie wordt ondernomen, worden er straks mogelijk ook gevaarlijker stukken gelekt, aldus de politica.  

Het is niet bekend wie de stukken lekte aan RTL-journalist Frits Wester.

5 miljard

Afgelopen week werd bijvoorbeeld bekend dat het kabinet 5 miljard euro uittrekt voor een lastenverlichting voor werkenden.

Ieder jaar opnieuw lekken de regeringsplannen uit voor deze officieel door het staatshoofd worden voorgelezen in de Ridderzaal. Het kabinet stelde vaker een onderzoek in naar de oorzaak van een lek, maar nooit werd besloten tot een strafrechtelijk onderzoek. 

Premier Mark Rutte zei eerder dat het lekken van de miljoenennota een traditie is geworden die bij Prinsjesdag hoort. De premier "ergert" zich hier enorm aan, zei hij eerder. Maar volgens hem is er weinig aan te doen dat de stukken van te voren al bekend worden.

Video: In 60 seconden: Prinsjesdag