Duizenden zorggevers, mensen die zorg krijgen en sympathisanten hebben zich zaterdagochtend op het Damrak in Amsterdam verzameld voor de Red de zorg-demonstratie van vakbond FNV. 

De FNV zegt dat er ruim 15.000 demonstranten bijeen zijn in Amsterdam om actie te voeren tegen de bezuinigingen in de zorg. "We staan weer op de kaart", riep de FNV-voorzitter Ton Heerts zijn toehoorders bemoedigend toe.

De demonstranten maken zich zorgen over de uitholling van de zorg. Met de massale bijeenkomst in de hoofdstad doen ze een ultieme poging staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) te bewegen de aangekondigde bezuinigingen terug te draaien.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen trapten de actie rond het middaguur af. "Amsterdam kleurt wit. Wat een prachtig gezicht", sprak Marijnissen. Ze meldde dat meer dan 800.000 mensen hun handtekening hebben gezet onder de volkspetitie die de vakbond begin mei startte.

Van Rijn 

Na enkele toespraken op het Damrak liepen de demonstranten in optocht door het centrum van de hoofdstad naar het Westerpark. Daar sprak onder anderen staatssecretaris Van Rijn de menigte toe. Hij had eerder een oproep aan de FNV gedaan om weer te onderhandelen om samen een oplossing te vinden.

"Dit is jullie strijd, maar ik voer hem het liefst met jullie samen", meldde Van Rijn de demonstranten. "Ik snap dat je boos bent als je je baan kwijtraakt, maar om die zorg goed te houden in de toekomst moeten we nu wat moeilijke keuzes maken", zei Van Rijn. De staatssecretaris werd uitgefloten tijdens de toespraak. 

Bekijk hier de beelden van de demonstratie: 

Duizenden demonstranten op het Damrak
Duizenden demonstranten op het Damrak