Bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag heeft jarenlang een cultuur geheerst waar ambtenaren zich niet aan de regels hielden.

Dat beeld komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega dit jaar. Het was volgens hen onder meer normaal om giften van aannemers die voor de gemeente werkten aan te nemen.

De verklaringen zijn afgelegd door enkele medewerkers en oud-medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij waren zelf geen verdachten.

Ze zeggen jarenlang van hogerhand opdracht te hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Om uitbetaling voor het einde van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren tot zeker 2012 valse prestatieverklaringen voor werk dat nog helemaal niet door de aannemers was gedaan.

Randje

Met het aanpakken van giften van aannemers namen ambtenaren het niet zo nauw. ''Er zijn een aantal integere collega’s die dat niet hebben gedaan. Maar dat zijn er maar weinig. Ook de directie van Stadsbeheer is op de hoogte van medewerkers die carrière maakten en aardig op het randje zaten van het toelaatbare'', aldus één van hen.

Dezelfde ambtenaar vertelt: ''Met kerst kregen we altijd kerstpakketten van aannemers. Dat mocht op een gegeven moment niet meer. Wij lieten in een loods min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers verzamelen. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen.''

Op de afdeling werd ook administratief gerommeld. Geoormerkt geld werd uitgegeven voor andere doeleinden. Computers die buiten de ICT-afdeling om werden werden aangeschaft, werden soms op een factuur gezet als ''putranden of wat dan ook''.

Geslachtofferd

Advocaat Derk van den Elzen, die een van de verdachte ambtenaren bijstaat, zegt dat zijn cliënt is geslachtofferd. ''Wat hij deed was daar heel normaal. De grens tussen privé en werk was vervaagd. Hij is toen het uitkwam als zondebok aangewezen en achteraf hebben ze hun handen in onschuld gewassen'', zegt Van den Elzen.

Uit een intern onderzoek kwam enkele jaren geleden echter dat er niets structureel mis was. ''Het hele verhaal is glashard ontkend, terwijl het bekend was op de afdeling dat het niet zo was'', benadrukt een van de ambtenaren.

De gemeente Den Haag reageert niet op de verklaringen van de ambtenaren omdat de zaak in hoger beroep onder de rechter is. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente goed weet wat er speelt en dat er de afgelopen jaren veel is gedaan aan de ''borging van de integriteit van de ambtenaren''.

Boos

Gemeenteraadsleden in Den Haag zijn boos over berichten dat gemeente-ambtenaren zich niet aan de regels hebben gehouden. Zo vindt D66, de grootste partij in de hofstad, dat een grondig onderzoek nodig is. Groep De Mos spreekt zaterdag over "maffia-achtige praktijken" en wil dat de hele gemeentelijke dienst wordt gecontroleerd.

GroenLinks heeft een spoeddebat in de gemeenteraad aangevraagd en ook de Partij van de Eenheid wil een keiharde aanpak.