PvdA-prominent Felix Rottenberg stapt op als leider van de selectiecommissie die voor die partij nieuwe kandidaten zoekt voor de Tweede Kamer. 

Hij maakte dat vrijdagavond bekend in De Wereld Draait Door.

Rottenberg kwam dinsdag in het nieuws doordat hij in Vrij Nederland scherpe kritiek had geuit op PvdA-leider Diederik Samsom. Hij noemde hem de bedrijfsleider van het kabinet. Dat kwam Rottenberg op een tik op de vingers te staan van partijvoorzitter Hans Spekman.

Ook PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem had geen goed woord over voor de uitingen van Rottenberg. In College Tour, waar Dijsselbloem te gast was, noemde hij de minister een Brusselse supertechnocraat.

Onbewaakt ogenblik

Rottenberg zegt dat hij de gewraakte uitlatingen in een onbewaakt ogenblik heeft gedaan. ''Ik ben al zeventien jaar geen politicus meer, ik ben vooral maatschappelijk actief en daar ben ik gewend vrijuit te spreken." Hij zegt dat hij de uitspraken ''in de context van het hele verhaal heel erg vond meevallen".

''Ieder mens maakt fouten en deze is verkeerd uitgepakt", aldus Rottenberg.

Column

Rottenberg nam het besluit om op te stappen, tijdens het schrijven van zijn zaterdagse column voor Het Parool.  In de column schrijft Rottenberg: ''Het pakte deze week anders uit. De turbulentie hield aan. Waarom? Dat deed er na vier dagen niet meer toe. Ook als de wind zou gaan liggen, zou ik niet meer mezelf kunnen zijn. Ik heb me teruggetrokken. De bel van de buitendeur staat inmiddels uit."

PvdA-voorzitter Hans Spekman vindt het een goed besluit van Rottenberg. ''Ik vind het spijtig dat het zo is gegaan, maar het is goed dat Felix dit heeft besloten'', schreef Spekman vrijdagavond op Twitter.