Pier Eringa, de topman van spoorbeheerder Prorail, trekt alsnog de kritiek in die hij uitte in een interview met het Financieele Dagblad.

Dit bevestigt Prorail na berichtgeving van het FD. Hij verklaarde in het woensdag gepubliceerde bericht dat het ministerie van Infrastructuur Prorail dwingt slecht nieuws uit te stellen. De topman zei daar niet meer in mee te willen gaan.

Staatssecretaris Wilma Mansveld ontkende dit woensdag meteen nadat de Tweede Kamer om opheldering had gevraagd.

"Laat ik vooropstellen dat er geen sprake van is dat informatie over tegenvallers bij het spoor niet door Prorail naar buiten zou mogen worden gebracht'", aldus Mansveld. "Van uitstel van slecht nieuws is derhalve geen sprake."

Commotie 

Zij zei verder dat Eringa ook afstand had genomen van de uitspraak, maar volgens het FD ontkende de topman dat toen. 

"Ik betreur het dat er nu één passage is waar commotie over is ontstaan. Ik trek de uitspraak terug, zoals vermeld in de brief van staatssecretaris Mansveld van gisteravond", zegt de topman nu. "De commotie die over die passage is ontstaan, leidt af van waar het me om gaat: de prestaties op het spoor verbeteren."

Minister 

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu zegt vrijdag dat ze ervan uit gaat dat de staatssecretaris en de Prorail-baas hun onderlinge verstandhouding verbeteren. De problemen moeten volgens haar niet groter worden gemaakt dan nodig is.

Schultz zei dat de verhoudingen tussen de twee "verder oké'' zijn. ''Er zijn lastige uitspraken, maar dat zullen ze samen moeten oplossen. Dus ik zou er geen grotere problemen van maken dan nodig is.''

Ook zijn de verhoudingen volgens haar niet zo verstoord dat ze elkaar geen hand meer geven. ''Volgens mij reageerde ze zo, omdat je daar niet mag komen.''

De staatssecretaris is volgens Schultz "prima in staat is haar taken te vervullen." Ze ontkende dat het pakket van Mansveld te zwaar is met spoor en luchtvaart. Dat is volgens haar niet veel anders dan toen Schultz zelf staatssecretaris was. "Ze kan het heel goed, ik zie geen enkel probleem", zei de minister.