De Europese Unie moet in de toekomst meer erkende vluchtelingen toelaten. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, pleitte daar woensdag voor in Straatsburg. 

Hij vindt dat dat nu veel te weinig gebeurt en verwacht dat mensen dan minder vaak kiezen voor illegale migratieroutes.

''Vluchtelingen hoeven dan niet door het pijnlijke proces om al hun spullen te verkopen om de oversteek te kunnen maken," aldus Timmermans.

De Europese Commissie stelde voor de zomer voor dat EU-landen 20.000 erkende vluchtelingen opnemen, vooral Syriërs uit vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. EU-lidstaten zegden in juli ruimschoots toe dit aantal te hervestigen.

''We moeten laten zien dat het werkt, dus je begint met een relatief klein aantal’’, zei Timmermans, verwijzend naar de weerstand in veel lidstaten tegen de komst van vluchtelingen. De VN-vluchtelingorganisatie UNHCR stelt dat er 300.000 Syriërs die als vluchteling zijn erkend moeten worden opgenomen.

Voldoen

Nederland neemt jaarlijks gemiddeld vijfhonderd van dergelijke migranten op en voldoet daarmee ruimschoots aan de 732 die de Europese Commissie voor twee jaar in gedachten heeft.

Een van de redenen om een grotere groep legale migranten binnen te laten is dat Europa volgens de commissie binnenkort behoefte heeft aan een groot aantal werknemers, onder meer vanwege de vergrijzing.

Resolutie

De VVD heeft woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg niet voor een resolutie over de verdeling van vluchtelingen over de Europese Unie gestemd. De liberalen onthielden zich van stemming omdat in de tekst staat dat asielzoekers mogen weigeren naar een land herplaatst te worden als ze daar niet heen willen.

"Dan werkt het hele systeem niet'', licht VVD-Europarlementariër Hans van Baalen toe. "Dat is uiterst destructief.'' Hij vindt dat het parlement als een soort "kerstboom" allerlei dingen aan de resolutie heeft gehangen.

In Den Haag steunde de VVD dinsdag het kabinetsstandpunt om onder voorwaarden in te stemmen met bindende Europese afspraken voor de verdeling van vluchtelingen over de 28 landen van de Europese Unie. Er was geen reden tegen te stemmen, zegt Van Baalen, omdat het kabinet inmiddels ook voor verplichte herverdeling is. De overige partijen stemden wel voor, met uitzondering van de SGP en de PVV.