PvdA-leider Diederik Samsom had dinsdagochtend weinig behoefte om te reageren op de scherpe kritiek van partycoryfee Felix Rottenberg.

In een interview met Vrij Nederland noemde Rottenberg hem "de bedrijfsleider" van het kabinet die na de verkiezingen van 2012 veel te snel met de VVD een kabinet formeerde.

Samsom zei dinsdag voorafgaand aan het wekelijkse fractieberaad geen tijd te hebben om te reageren. "Ik ben echt even bezig met andere zaken", stelde hij. "We houden elkaar wel vaker scherp in onze partij. Soms gaat dat tactischer dan andere keren".

PvdA-voorzitter Hans Spekman noemt de kritiek van Rottenberg "stom en fout. We moeten onze mensen niet zo snel opbranden. Ik heb dat Rottenberg laten weten en hij vindt het achteraf ook stom.''

Volgens Spekman brandt de partij hun mensen veel te snel op. "Dat moeten we niet doen en we moeten ook niet zo met elkaar omgaan." De voorzitter zegt "gekgierend" te worden van de affaire. "De partij heeft wel iets anders te doen."

Volgens RTL Nieuws heeft Rottenberg toegegeven dat hij de uitspraken niet heeft moeten doen. 

Opvallend

De kritiek van Rottenberg is opvallend aangezien hij voor de partij bezig is met de selectie van de kandidaten voor de verkiezingen van 2017. 

Volgens Rottenberg is de positie van de PvdA "door dit kabinet structureel aangetast". "Daar moeten we radicale conclusies uit trekken, anders worden we weggevaagd."

"Mannen als Samsom en Dijsselbloem hebben zich aan dit kabinet gecommitteerd. Ze geloven nog steeds dat de PvdA het op deze manier redt. Dat ís niet zo!", aldus oud-partijvoorzitter Rottenberg.

Opmerkelijk genoeg vindt Rottenberg dat vicepremier Lodewijk Asscher, die vanzelfsprekend ook onderdeel is van het kabinet, wel een linksere koers voor de PvdA kan uitdragen. "Lodewijk Asscher is daar heel actief mee bezig. Die heeft het in zich."