De kinderopvangtoeslag gaat volgend jaar omhoog. Het kabinet trekt hier 290 miljoen euro voor uit, heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

De maatregel staat in de begroting van volgend jaar die pas op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Asscher maakte het besluit nu al bekend zodat het begin volgend jaar kan ingaan.

Het kabinet vindt het belangrijk dat jonge ouders werk en privé goed kunnen combineren en goede en betaalbare kinderopvang hoort daarbij, aldus de minister.

Door de verhoging worden de kosten voor alle werkende ouders verlaagd. Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan. Als deze kinderen drie dagen naar de buitenschoolse opvang gaan, betalen de ouders 56 euro minder.

Banen

Het extra geld levert naar verwachting zevenduizend banen op. Dat heeft de brancheorganisatie Kinderopvang in een reactie laten weten. Volgens de organisatie is dit een goede impuls voor het herstel van de sector die de afgelopen jaren flinke klappen heeft gekregen.

''Met het extra geld verbetert de financiële bereikbaarheid van kinderopvang voor ouders en zullen meer kinderen van de opvang gebruik gaan maken. Hiermee onderstreept het kabinet het belang van kinderopvang voor de ontwikkeling van ieder kind en voor de arbeidsparticipatie. Dit versterkt de economie, voor nu en in de toekomst'', aldus de organisatie.

"Het zal ook bijdragen aan het realiseren van 20 procent van de kabinetsdoelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren''. Daarnaast is het ook voor andere sectoren goed. Ruim 50.000 werkende ouders gaan weer gebruikmaken van kinderopvang en zijn daardoor beter inzetbaar in het arbeidsproces, berekende bureau Buitenhek in opdracht van Kinderopvang.

Goed nieuws

Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en Peuterspeelzalen (BOinK) is blij dat ouders straks extra geld krijgen voor de kinderopvang. Voorzitter Gjalt Jellesma hoopt wel dat het de komende vijf jaar zo zal blijven.

"Het is goed nieuws. Maar de afgelopen tijd is er ook wel voor 250 miljoen extra bezuinigd. Ouders hebben geen baat bij een 'jojo-beleid'. Ze moeten er wel zeker van kunnen zijn dat ze hun kinderen voor de komende jaren onder deze voorwaarden weer naar de opvang kunnen brengen'', zegt Jellesma.

Volgens Jellesma krijgt iedere ouder die van de opvang gebruikmaakt 5,8 procent erbij. "Dat geldt voor alle inkomens."

Peuters

Eerder lekte al uit dat het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend gaat maken dat alle peuters in Nederland enkele uren per week naar de kinderopvang moeten kunnen. Het maakt dan niet uit of ouders wel of niet werken. Het kabinet wil dat mogelijk maken door hiervoor 60 miljoen euro uit te trekken.

De kinderopvanginstellingen hebben het moeilijk. De afgelopen jaren is het aantal kinderen dat gebruik maakt van de kinderopvang flink gedaald.