Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielbeleid) legt de laatste hand aan een brief over het vluchtelingenprobleem in Europa.

Coalitiepartijen VVD en PvdA zijn het 'op een haar na' eens over de inzet van Nederland tijdens het overleg dat de Europese Unie volgende week voert over de kwestie, zo melden Haagse bronnen maandag.

Maandagochtend is de enorme toestroom van asielzoekers besproken tijdens het wekelijkse overleg tussen de top van het kabinet en de fractievoorzitters van VVD en PvdA. Dijkhoff, die ook aan tafel zat, zei na afloop dat ze nog druk bezig waren met een gezamenlijk standpunt.

Dinsdagochtend wordt de brief nog bekeken door de meest betrokken bewindspersonen en dan kan die naar de Tweede Kamer, is de verwachting binnen de coalitie. Donderdag spreekt de Kamer over het Europese asielbeleid met premier Mark Rutte en Dijkhoff.

Rutte had eerder al gezegd dat de EU het asielbeleid opnieuw moet doordenken en dat Nederland zelf met voorstellen wil komen.

Europees asielsysteem

Volgens RTL Nieuws is in de brief onder meer opgenomen dat het kabinet akkoord gaat met het verdelen van asielzoekers over Europese landen. Daarnaast pleit het kabinet voor een Europees asielsysteem dat ook buiten Europa zou moeten werken.

Vluchtelingen zouden in een veilig land buiten Europa asiel moeten kunnen aanvragen om vervolgens via hervestigingsprogramma's naar Europa te komen. Op deze manier zou moeten worden voorkomen dat mensen in bootjes stappen om te proberen de Middellandse Zee over te steken.

Venlo

Na een noodkreet door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Venlo maandag besloten 96 asielzoekers versneld en per direct op te nemen. Maandag al worden deze mensen, uitsluitend gezinnen, opgenomen in het asielzoekerscentrum (azc) aan de Weselseweg, liet de gemeente Venlo weten.

Omwonenden krijgen maandag een bewonersbrief over de beslissing, en woensdag praten gemeente en COA deze mensen bij.

Burgemeester Antoin Scholten erkent door het dringende verzoek van bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA overvallen te zijn. ''Maar we kunnen deze gezinnen niet in de kou laten staan,” stelt Scholten.

''Het verzoek illustreert nog maar eens de enorme urgentie van het huidige vluchtelingenprobleem. Een probleem waar Venlo vanuit morele gronden een bijdrage aan wil leveren.''