Het ministerie van Defensie koopt voor 838,1 miljoen euro veertien nieuwe Chinook-transporthelikopters. 

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

Eerder was het ministerie van plan elf nieuwe toestellen aan te schaffen, maar door extra geld van het kabinet worden dat er veertien. Ze vervangen elf verouderde Chinooks, terwijl zes andere betrekkelijke nieuwe Chinooks moeten worden gemoderniseerd. Vanaf 2019 worden de nieuwe Chinooks afgeleverd.

Defensie koopt bij het Amerikaanse Boeing een ander type dan de zes die worden gemoderniseerd. Aanschaf van hetzelfde type was te duur. Er wordt nu gekozen voor de Chinook, waarmee ook het Amerikaanse leger vliegt. Ze worden wel enigszins aangepast om te voldoen aan de Nederlandse eisen. Het vliegen met twee types Chinooks is wel duurder.

Schaars

Bij de krijgsmacht is de helikopter een schaars middel. Vorig jaar besloot Hennis om deze reden al om het helikopterziekenvervoer van de Waddeneilanden te stoppen. Verder zijn er onder meer ook te weinig helikopters door problemen met de nieuwe NH90 waardoor de leverantie flinke vertraging opliep.

De Chinooks zijn de afgelopen jaren veelvuldig ingezet tijdens missies in onder meer Bosnië, Kosovo, Irak en Afghanistan. Op dit moment neemt Defensie met drie Chinooks deel aan de VN-missie in Mali.