De komende vijf jaar krijgen gemeenten in totaal 100 miljoen euro extra waarmee ze werkplekken moeten realiseren voor de allerzwaksten. 

In totaal moeten er 30.000 'beschutte' werkplekken komen, veelal voor mensen met een beperking.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken zal dat op Prinsjesdag bekendmaken, zo bevestigen Haagse bronnen maandag berichtgeving hierover van RTL Nieuws.

Mensen met een beperking moeten voortaan volgens het kabinet in beginsel bij een gewone werkgever aan de slag. In totaal gaat het om circa 125.000 mensen, van wie 100.000 bij bedrijven terecht moeten komen en 25.000 bij de overheid.

Extra begeleiding

Daarnaast moeten er 30.000 beschutte werkplekken komen voor de groep die veel extra begeleiding nodig heeft. Gemeenten moeten voor hen banen regelen. Het streven is dat er nog dit jaar 1.600 van dit soort speciale banen komen.

Cedris, de brancheorganisatie voor sociale werkbedrijven, waarschuwde eerder dat er te weinig plaatsen zouden komen voor de allerzwaksten. De gemeenten zouden hiervoor moeten zorgen maar lopen tegen allerlei obstakels aan, zoals de kosten voor de intensieve begeleiding.

Cedris vindt de extra impuls van het kabinet goed, maar weet nog niet hoe de uitwerking eruit gaat zien en wat de effecten zullen zijn, aldus een woordvoerster.

PvdA

De PvdA is blij met het besluit, meldt Tweede Kamerlid John Kerstens. ,Wij hebben stevig aangedrongen op actie van het kabinet op dit punt. Het lijkt er nu op dat het kabinet daar werk van maakt. Dat is goed nieuws. Voor de mensen waar het om gaat, en voor sociale werkplaatsen.''