Zeven betrokken gemeenten hebben hun ''ongenoegen'' neergelegd bij verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de reorganisatieplannen voor de rechtbanken. 

De burgemeesters en gemeenteraden voelen zich overvallen door de boodschap dat de rechtbank in hun stad alleen nog in sterk uitgeklede vorm doorgaat.

Het protest komt van de burgemeesters van Alkmaar, Almelo, Assen, Lelystad, Maastricht Zutphen en Dordrecht. In een verklaring schrijven ze dat zij slechts een week hebben gekregen om de nieuwe plannen te beoordelen en van commentaar te voorzien.

''In het besluitvormingsproces is vrijwel geen mogelijkheid tot overleg en reflectie. Het andere bezwaar is dat er op geen enkele manier stil wordt gestaan bij de gevolgen van het banenverlies voor een regio.''

Definitief besluit

De zeven gemeenten voelen zich ''weinig serieus genomen'' door de Raad voor de Rechtspraak die de plannen heeft gemaakt. De Raad voor de Rechtspraak heeft aangekondigd op dinsdag een definitief besluit te nemen.

De burgemeesters zeggen ''te hopen en te verwachten'' dat de leiding van de rechterlijke macht ''het proces zorgvuldig zal heroverwegen''.

Protestmars

Om hun mening kracht bij te zetten organiseerden rechters, advocaten en rechtbankmedewerkers vrijdag in Alkmaar een protestmars. De stoet liep van de rechtbank naar het gemeentehuis.

Mona Keijzer en Michel Rog (beiden CDA) waren in het stadhuis bij de protestactie aanwezig. Ook in steden bij andere 'getroffen' rechtbanken zijn acties.

Zutphen

In Zutphen zijn ze boos omdat Ivo Opstelten, de vorige minister van Justitie, nog maar kortgeleden een volwaardige vestiging van de rechtbank zou hebben beloofd. Hij deed dat toen veel justitiediensten uit Zutphen vertrokken, waardoor de Gelderse plaats zwaar werd getroffen.

Opstelten compenseerde het vertrek toen met de komst van twee nieuwe diensten naar Zutphen en een belofte over de rechtbank. ''Dit plan is voor ons onacceptabel. Na de uitspraak van Opstelten kan nu niet worden aangestuurd op een ontmanteling'', schrijft het college.