De uitspraken van de Hongaarse premier Órban dat Europa door de vluchtelingenstroom wordt overspoeld door moslims waardoor Europeanen een minderheid worden, zijn volgens premier Mark Rutte ongepast.

Dat zei hij vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

“Het uitlaten in wij-zij-tegenstellingen, tegenstellingen creëren tussen culturen, verschillende religies en nationaliteiten heeft geen pas,” zei Rutte.

Volgens Órban bedreigen de asielzoekers uit veelal islamitische landen de christelijke identiteit. Hij vreest dat het aantal alleen maar zal toenemen waardoor de christelijke identiteit van Europa verloren gaan.

Chaotisch

De omstreden Hongaarse premier, die de doodstraf wil invoeren en volgens tegenstanders van Hongarije een eenpartijstaat maakt, heeft te maken met een chaotische situatie in zijn land.

Duizenden vluchtelingen, voornamelijk Syrië, proberen via Turkije, Griekenland, Hongarije en Oosterijk door te reizen naar Duitsland om daar asiel aan te vragen. Honderden vluchtelingen zijn echter in Hongarije gestrand. Zij proberen met de trein door te reizen naar de Oostenrijkse grens.

Hongarije laat echter geen treinen meer vertrekken. Het land probeert met de sluiting de vluchtelingenstroom onder controle te krijgen en te voldoen aan de afspraken die binnen de EU zijn gemaakt over het ontvangen van asielzoekers.

De EU-lidstaat waar een vluchteling arriveert, is verantwoordelijk voor de asielprocedure, maar Hongarije en Oostenrijk stuurden vluchtelingen de afgelopen dagen door omdat de druk op stations en aan de grens te hoog werd.

Video: Reactie Rutte

Strenge wetten

Nu de treinen stilstaan zijn de vluchtelingen gestrand in Hongarije wat tot chaotische taferelen op en rond de stations leidt. Als reactie op de crisis stemde het het parlement vrijdag in met een serie strenge immigratiewetten. De politie krijgt meer ruimte om in te grijpen en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft. Zelfs celstraffen zijn nu geoorloofd.

Órban voegde daar de waarschuwing aan toe dat de vluchtelingen, die veelal een islamitische achtergrond hebben, de Europese identiteit ondermijnen. Europeanen zouden een minderheid in eigen continent worden, stelde Órban. "Wij willen geen groot aantal moslims in ons land", zei hij donderdag.

Volgens Rutte dragen dit soort uitspraken waarbij er tegenstellingen worden gecreëerd tussen culturen en religies niet bij aan een oplossing van het vluchtelingenvraagstuk. Dat is volgens Rutte ook niet in een paar dagen op te lossen, zei hij vrijdag. "Dit is een complex vraagstuk. Dat los je niet zomaar met een simpele beleidsnota op", aldus de premier. 

Eerlijke herverdeling

Hij herhaalde dat er een geïntegreerde Europese aanpak moet komen waarbij er een eerlijke herverdeling van vluchtelingen over de EU-landen moet zijn. Daarnaast moet het probleem bij de bron worden aangepakt. Dat betekent betere opvang in de regio en het vernietigen van het verdienmodel van de mensensmokkelaars.

Ook een simpele oplossing voor de acute problemen van de vluchtelingen die nu onder erbarmelijke omstandigheden in Europa verblijven is er volgens Rutte niet. "We moeten op zoek naar een structureel antwoord."

Video: Reactie Rutte