Het vluchtelingenplan voor Syrië van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma is deze week te gemakkelijk weggewuifd. 

Dat stelt oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve in gesprek met NU.nl. Voorhoeve schaart zich achter het omstreden plan om in Syrië toevluchtsoorden voor miljoenen vluchtelingen in te richten.

''We kunnen wel de andere kant op kijken, maar de stroom van ontheemden wordt na al dat bloedvergieten alleen maar groter. Moet je het moorden dan maar laten doorgaan?", aldus Voorhoeve, auteur van het boek Veilige gebieden. ''Het vraagstuk is in mijn ogen te snel met een negatieve conclusie terzijde geschoven. Maar het komt zeker weer terug op tafel."

Voorhoeve ziet ondanks de eerdere politieke hoon en afkeuring wel degelijk mogelijkheden voor veilige gebieden in het noorden van Syrië, dicht tegen de Turkse grens. Of anders langs de kust van de Middellandse Zee, omwille van de noodzakelijke bevoorrading.

Steun

Met steun van landen als Turkije (voor de aanvoer van hulpgoederen), de Verenigde Staten (voor politieke rugdekking) en enkele Europese grootmachten (Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) zou het moeten kunnen lukken om veilige gebieden in te stellen. ''En het zou goed zijn als de Arabische Liga zich daarbij zou aansluiten, omwille van de steun in de Arabische wereld", aldus Voorhoeve.

Een eerdere ingreep in Kosovo heeft volgens Voorhoeve aangetoond dat volkenrechtelijk wel een mouw te passen valt aan zo'n veilig gebied. In 1999 werd een VN-mandaat in de Veiligheidsraad getroffen door een afkeurende motie van Rusland, maar niettemin werd hulp aan Kosovo geboden.

Voorhoeve oordeelt dat de woorden van Buma te snel in de politieke gehaktmolen terecht zijn gekomen. ''Het is goed dat het CDA deze problematiek aan de orde stelt. Want de stroom vluchtelingen uit Syrië, Irak, Libië en nu ook Eritrea zal aanhouden en nog groter worden. Er storten complete staten ineen en de bevolking is het slachtoffer van bloedvergieten. Die moet je op humanitaire gronden een veilig onderkomen bieden."

Lees het hele artikel op NUweekend.