''De komst van een asielzoekerscentrum in Zeewolde, een dorp van 22.000 inwoners, is gekkenwerk." Dat zei PVV-leider Geert Wilders donderdag tijdens de raadsvergadering in Zeewolde over de mogelijke komst van een azc.

Wilders was daar een van de insprekers.

Hij pleitte voor opvang in de ''steenrijke Arabische landen", en niet in Nederland. ''Wat nodig is is lef, van bestuurders die 'nee' durven zeggen tegen Den Haag, die luisteren naar hun eigen burgers. Toon moed, kom op voor de belangen van uw burgers. Zeg: 'azc nee'. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven."

Wilders verwees naar een lokale peiling waaruit bleek dat 60 procent van de Zeewoldenaren tegen de komst van een azc is. ''Waarom houdt Zeewolde geen referendum, de meest pure vorm van democratie?", vroeg Wilders zich af. Hij wees er verder op dat de Flevolandse plaats al een 'Polenhotel' heeft met zeshonderd arbeidsmigranten.

In de regio

Wilders meent dat vluchtelingen in de regio moeten worden opgevangen. ''Het is niet nodig dat mensen via Turkije en Griekenland hier naartoe komen. Turkije bijvoorbeeld is een veilig land. Wij kunnen al die honderdduizenden mensen hier niet aan. En het zijn echt niet allemaal mensen die een oorlog ontvluchten, er zijn ook veel economische vluchtelingen."

''De beelden van verdronken mensen en kinderen gaan ook mij door merg en been, dat is iets verschrikkelijks. Maar dat komt door opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, die zeggen: kom maar hier naartoe. Dat is een onverantwoord risico. Als je duidelijk bent en de grenzen sluit, komen mensen deze kant niet meer op."

Wilders zegt van plan te zijn zoveel mogelijk inspraakavonden te zullen gaan bezoeken van gemeenten waar een azc wordt gepland.

Instemmen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Zeewolde in het voorjaar gevraagd een azc in te richten voor negenhonderd mensen. Burgemeester en wethouders willen onder bepaalde voorwaarden instemmen met dat verzoek. Volgende week valt het definitieve besluit.

Kamerlid Tunahan Kuzu (ex-PvdA, nu Denk) wenste als inspreker de raad veel wijsheid. ''De beste centra zijn die die verweven zijn in de gemeente waar ze zitten." Hij zei de weerstand van bewoners te snappen, maar wees net als Wilders op de beelden van het verdronken jongetje in het Turkse Bodrum en van de vrachtwagen met tientallen dode vluchtelingen in Oostenrijk. ''Stel u voor dat het uw kind is." Kuzu had zich als inspreker gemeld om een tegenwicht te bieden aan Wilders.