PvdA-leider Diederik Samsom greep donderdag op geëmotioneerde wijze het Dikke Ik-debat aan om de ontwikkelingen rond de vluchtelingenstroom richting Europa tot de test van de Europese waarden en normen te maken.

Samsom deed dat in het debat over de Dikke Ik-uitspraken over normen en waarden die premier Rutte op een VVD-congres deed.

Maar de recente ontwikkelingen in de vluchtelingenproblematiek deed zijn vizier een andere kant op richten. Het debat moest niet gaan over het moraal in Nederland, maar over de Nederlandse en Europese normen en waarden "waar we zo hoog van opgeven", zei Samsom. "Die moeten we nu waarmaken."

De PvdA-leider zei geschokt te zijn van de beelden van het verdronken Syrische jongetje dat aanspoelde aan de Turkse kust. Het jongetje was met zijn ouders en broertje gevlucht uit de belegerde Syrische stad Kobani en was op weg naar Canada. 

"Voor het eerst in mijn politieke carrière heb ik 's nachts wakker gelegen", zei Samsom. "Een ongelofelijk gruwelijke waarheid, gruwelijk omdat we nu al weten dat het niet het laatste beeld zal zijn."

Niet snappen

Hoewel collega-Kamerleden de inbreng van Samsom konden waarderen en zijn afschuw deelden, snapte de SP niet waarom de PvdA dit debat aangrijpt om de vluchtelingenproblematiek aan te kaarten.

Temeer omdat de PvdA twee dagen geleden een debat over de problematiek blokkeerde. SP-kamerlid Ronald van Raak: "Het vluchtelingenprobleem is te belangrijk om als vluggertje in een ander debat te fietsen."

Samsom zei de verwarring te begrijpen, maar noemde zijn betoog een hartenkreet die past in het debat dat over de Dikke Ik gaat.

Rutte

Volgens premier Rutte realiseert iedereen in Nederland zich dat de vluchtelingenproblematiek een enorme omvang kent. Hij stelt dat het kabinet hard werkt aan een gezamenlijke oplossing voor het probleem.

Op de vraag van D66 waarom Rutte niet net zoals de Duitse Bondskanselier Angela Merkel afreist naar een opvangcentrum voor vluchteling, reageerde hij afwijzend. Rutte: "Ik weet niet wat ik bijdraag aan een bezoek aan een opvangcentrum. (...) Wij moeten als politiek tot een oplossing komen."

Volgens Kamerlid Vera Bergkamp kan de premier de vluchtelingen, die in bootjes de oversteek wagen en onder prikkeldraad door kruipen, een hart onder de riem steken en zeggen: wij staan er voor jullie.