Ook mensen die voor hun lol een drone gebruiken, zouden moeten worden geregistreerd.

Dat zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) donderdag tijdens een debat over de onbemande vliegtuigjes. Ze kijkt naar hoe dat zou moeten.

Ze reageerde op vragen van Sharon Gesthuizen van de SP, die het van belang vindt om te weten ''waar je moet wezen bij schade''. Professioneel gebruik wordt al geregistreerd.

Mansveld ziet ook graag dat er een folder bij wordt geleverd met wat je wel en niet mag met een drone. Ze denkt ook dat er behoefte is aan een of andere vorm van examen voor gebruik, ook recreatief.

In de Kamer leven nogal wat vragen over de veiligheid van drones, alhoewel er veel oog is voor de vele nuttige toepassingen die in het verschiet liggen. Minister Ard van der Steur (Veiligheid) zegde toe nog voor de kerst met een actuele schets te komen van de veiligheidssituatie. Volgend jaar komt hij dan nog met meer informatie.

Geen speeltuin

Mansveld benadrukt dat de lucht geen ''speeltuin'' moet worden voor dronegebruikers, maar dat er ook voor de onbemande vliegtuigjes als het ware luchtwegen moeten komen.

Een app waarin gebruikers ter plekke kunnen zien wat mag, zou een mogelijkheid zijn om mensen zo goed mogelijk te informeren. Een heel communicatieplan over wat wel en niet mag, zou grote prioriteit hebben.

Van der Steur komt dit jaar ook nog met een handleiding voor de handhaving van de privacy tijdens het gebruik van drones.

Drones zijn al voor een paar tientjes te koop.