Premier Mark Rutte noemt het nieuws dat een 26-jarige Nederlandse militair zich waarschijnlijk bij terreurbeweging IS in Syrië heeft aangesloten “ongelooflijk wrang”.

 

Dat zei hij donderdagmiddag.


"In Syrië zijn Nederlandse militairen op dit moment in gevecht voor onze vrijheid en deze militair is overgelopen naar de andere kant", zei Rutte. "Dat is verschrikkelijk ernstig en buitengewoon wrang, zeker ook voor zijn collega's."

"Defensie is nu bezig dit tot op de bodem uit te zoeken, daar ga ik niet op vooruit lopen", aldus Rutte.

De premier vindt niet dat de screening van de militairen geïntensiveerd moet worden. "We kunnen niet op basis van een geval, hoe ernstig ook, dit soort vergaande conclusies komen. Als er dingen moeten worden aangepast, dan gebeurt dat. Daar heb ik op dit moment geen aanwijzingen voor."

Kamer reageert geschokt

Ook de fractieleiders van de regeringspartijen reageerden geschrokken. PvdA-leider Diederik Samson noemde het waarschijnlijke overlopen heel zorgelijk. "Ik kan er met mijn hoofd niet bij. Ondanks screening en opleiding zou je verwachten dat de kans op radicalisering bij militairen minimaal moet zijn. De kans is ook klein maar niet nul. Hoe kan dit, wat was dit voor jongen en waarom deed hij dit. Ik hoop dat we daar snel achter kunnen komen en van kunnen leren.''

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is enorm geschrokken van het bericht. Op de vraag of dergelijke radicalisering te voorkomen is, zei hij: "Mensen doen wel vaker gekke dingen. Dat kun je op individueel niveau nooit helemaal voorkomen. Dus je moet er iets tegen doen, zoveel mogelijk, maar voorkomen is denk ik een illusie."

Video: Premier Mark Rutte reageert geschokt

Screening

D66-Kamerlid Wassila Hachchi spreekt over verschrikkelijk nieuws. Ze verwacht dat minister Jeanine Hennis van Defensie passend en adequaat reageert op signalen van radicalisering bij militairen. "Je moet dergelijke signalen zo snel mogelijk oppikken." 

Hachchi plaatst geen vraagtekens bij de screening. "Radicalisering kan snel gebeuren. Je weet nooit hoe iemand zich ideologisch ontwikkelt."

Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk stelt vragen bij de screening. ""Is eens in de vijf jaar wel genoeg?" vraagt de SP'er zich af. Louis Bontes van VNL wil weten of de screening van militairen wordt verzwaard.

Raymond Knops van het CDA noemt het een "heel ernstige zaak". Hij wil van minister Hennis weten of er aanwijzingen waren dat de onderofficier aan het radicaliseren was en wat er met signalen is gedaan. "Maar helemaal voorkomen doe je dit niet."

Knop roept op om goed om je heen te kijken en plotselinge gedragsveranderingen te melden. Hij waakt ervoor om moslims bij de krijgsmacht niet verdacht te maken. "Dat moeten we absoluut niet doen."

Hoogverraad

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) spreekt over een dramatische ontwikkeling, hoogverraad en landverraad. "We moeten erachter komen wanneer de radicalisering heeft plaatsgevonden. Dat kan ook zijn gebeurd nadat hij in dienst is gekomen. We moeten ook weten of hij een veiligheidsrisico is geweest."

PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie: "Defensie blijkt dus helaas misbruikt te worden als een opleidingsinstituut voor terroristen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het wordt tijd dat de Nederlandse regering eindelijk wakker wordt en begrijpt dat ons de oorlog is verklaard."

De SGP wil opheldering over hoe dit kon gebeuren en wat de mogelijke (militaire) consequenties hiervan zijn.