Het doel van een CO2-reductie van 25 procent in 2020 is onhaalbaar als het kabinet de benodigde maatregelen nog een jaar uitstelt.
 

Dat hebben het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) uitgerekend, meldt de NOS.

Eind juni bepaalde de rechter in een zaak die was aangespannen door milieuorganisatie Urgenda dat Nederland de uitstoot van CO2 over vijf jaar moet hebben verminderd met een kwart.

Volgens het PBL is de uitstoot vooral flink te verminderen door maatregelen te nemen als het verlagen van de maximumsnelheid, het invoeren van een kilometerheffing en het sluiten van meer kolencentrales.

In 60 seconden: De opwarming van de aarde

Animatie door in60seconds

Hoger beroep

Staatssecretaris Mansveld maakte dinsdag bekend dat de Staat in hoger beroep gaat tegen de uitspraak van de Haagse rechtbank. Het kabinet zegt tegelijkertijd wel bereid te zijn om extra maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Volgens internationale afspraken moet Nederland de CO2-uitstoot tegen 2020 met 25 procent hebben teruggedrongen ten opzichte van 1990, maar het kabinet stuurt aan op 17 procent. Dat was volgens actiegroep Urgenda onvoldoende.

Een groot deel van de oppositie wil niet dat het kabinet in beroep gaat tegen de inhoudelijke aspecten van de uitspraak van de rechter.