Er zouden depots moeten komen voor cultureel erfgoed dat te maken heeft of mogelijk krijgt met oorlog en terreur. 

Dat zei Alexander Pechtold van D66 woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het gaat dan met name om stukken die worden verhandeld om de kas van een terreurorganisatie als Islamitische Staat (IS) te spekken of nog kans maken gestolen of beschadigd te worden. De depots moeten zo dicht mogelijk in de buurt van de originele plekken van herkomst komen.

Cultuurminister Jet Bussemaker vindt het geen gek idee om er in internationaal verband ideeën over uit te werken. Ze wil de bedreigingen van het cultureel erfgoed onder meer aankaarten tijdens de volgende vergadering van de Unesco, de internationale organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. "Het erfgoed is nog nooit zo direct onderdeel geweest van een oorlogsstrategie".

Doel op zich

Het schaden van erfgoed is nu doel op zich, klaagt Pechtold, en niet meer zoals vroeger bijkomende schade bij oorlogsvoering. Hij vond het wel "ongemakkelijk" om aandacht te vragen voor het erfgoed nu er zoveel menselijk leed is. Maar omdat met handel in geroofd erfgoed ook nog eens geld wordt verdiend voor het voeren van oorlog, vinden de minister en hij prioriteit voor het probleem toch op zijn plaats.

Het vooraf in veiligheid brengen van kunst is overigens niets nieuws, aldus Pechtold zelf. Het is bij eerdere oorlogen ook gedaan. Het is beter vooraf maatregelen te nemen dan op het laatste moment in paniek nog met voorwerpen te gaan slepen, zegt hij.