Deurwaarders en schuldeisers worden zwaar getroffen door de cao-actie van de politiebonden om deurwaarders niet meer te laten begeleiden door agenten.

Dat hebben de deurwaarders woensdag betoogd bij de rechter in Den Haag.

Ze eisen met een kort geding dat is aangespannen door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) een verbod op de actie die maandag is begonnen, omdat het een te zwaar middel zou zijn. De rechter doet donderdag uitspraak.

De deurwaarders zeggen dat ze hun werk niet goed meer kunnen doen. Zo zijn ze zonder politiebegeleiding niet gemachtigd om deuren te openen. Per dag zijn er zo'n vijftig ontruimingen, waarvan volgens de deurwaarders verreweg de meeste op dit moment niet doorgaan.

Niet alleen deurwaarders lijden daardoor schade, maar ook de schuldeisers. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld huurschulden oplopen of dat iemand zijn alimentatie niet krijgt. Hoe hoog die schade ongeveer is, bleef overigens onduidelijk.

Stakingsrecht

De bonden stellen op hun beurt dat de actie binnen het recht om te staken valt. Ze zeggen dat agenten toch al niet veel mogelijkheden hebben om te staken door de aard van het politiewerk. De politie moet altijd komen als de veiligheid in het geding is.

Als deurwaarders in het nauw komen, dan schieten agenten ze overigens nog wel te hulp. Ook hebben de politiemensen de vrijheid om bij schrijnende gevallen, zoals iemand die dringend verlegen zit om de alimentatie, een uitzondering te maken en een deurwaarder wel te begeleiden.

Volgens de bonden kan het zelfs zo zijn dat deze staking ertoe leidt dat agenten in de toekomst niet meer automatisch meegaan met deurwaarders, als nu blijkt dat het vaak ook zonder kan.