Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) trekt 20 miljoen euro uit voor mensen die in de problemen zijn gekomen door de betalingsproblemen van het persoonsgebonden budget (pgb).

Dit jaar is er 2 miljoen euro beschikbaar, gevolgd door 18 miljoen euro volgend jaar.

Bronnen op het Binnenhof hebben berichtgeving daarover van RTL Nieuws woensdag bevestigd. De details van de compensatieregeling worden op Prinsjesdag bekend.

Er komt ook extra geld om de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitbetaling van de pgb's organiseert, op te lossen. Dit jaar gaat het om 7 miljoen extra en daarbovenop volgend jaar 15 miljoen euro.

Pgb-problemen

Per 1 januari van dit jaar is de wet voor het pgb veranderd. Voorheen beheerden mensen zelf hun pgb, maar dit systeem was fraudegevoelig.

Daarom krijgen pgb-houders sinds dit jaar het geld niet meer rechtstreeks op hun rekening gestort, maar wordt het budget door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) beheerd en rechtstreeks uitbetaald aan de zorgverlener. De SVB controleert op basis van door de gemeente aangeleverde gegevens en betaalt uit.

Door aanhoudende betalingsproblemen kwam het systeem onder vuur te liggen. 

Schadeclaim

Zo'n drieduizend mensen hebben zich aangesloten bij de stichting PGB Schadeclaim, omdat ze hun geld niet of te laat hebben gekregen van de SVB. 

Woordvoerder Oscar van Oorschot van de stichting PGB Schadeclaim zegt tegen RTL dat 20 miljoen "geen gek getal" is, maar dat het moeilijk in te schatten is of het voldoende is.

Ombudsman

De nationale ombudsman concludeerde vorige week al dat de overheid aan alle kanten heeft gefaald bij de invoering van de nieuwe wet voor het pgb.

De overheid is, zoals al vaker gebeurde, tekortgeschoten en lijkt maar niet te leren van eerder gemaakte fouten. "En het is de burger die hiervoor uiteindelijk de rekening betaalt", aldus de ombudsman in het rapport.