Volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) wordt er in Europa tussen inlichtingendiensten snel en goed informatie uitgewisseld. Dat zei hij woensdag tijdens het debat over terrorismebestrijding.

In de Kamer waren na de verijdelde aanslag in een Thalystrein twijfels ontstaan over de samenwerking tussen de diensten.

De dader zou bekend zijn bij de Franse inlichtingendiensten, maar zat toch met zware wapens in een trein in België.

Volgens Plasterk is er een "kopgroep" van diensten in Europa binnen de zogeheten Counter Terrorism Group (CTG) waar inlichtingen goed en snel worden uitgewisseld.

De Kamer vreest echter dat inlichtingendiensten nog altijd terughoudend zijn met het delen van informatie met andere landen. Plasterk benadrukte echter dat de samenwerking beter en sneller gaat dan ooit.

Diverse partijen wezen Plasterk er echter op dat de geplande aanslag in de Thalys aantoont dat de inlichtingenuitwisseling beter kan. Volgens de minister zou hij in het uiterste geval de premier inschakelen om de informatie los te weken.

Aparte instelling

De PvdA riep op om de samenwerking te verbeteren door deze via een aparte instelling te coördineren, vergelijkbaar met de politiesamenwerking via Europol.

Volgens PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt moeten de Europese lidstaten zelf kunnen beslissen over de controle en bevoegdheden van de inlichtingendiensten, maar kan de uitwisseling tussen de diensten een stuk beter.

"Op deze manier kun je veel makkelijker alle puzzelstukjes bij elkaar pakken zodat je de hele afbeelding kunt zien", aldus Recourt.

Tijdens het debat kwamen Plasterk en VVD-Kamerlid Ockje Tellegen stevig onder vuur te liggen door de oppositiepartijen. De partijen vielen hen zwaar aan op de eerder voorgenomen bezuinigingen op de AIVD.

De Rekenkamer maakte gehakt van de plannen en nota bene Plasterk zelf zei destijds al dat de bezuinigingen raken aan de staatsveiligheid. Uiteindelijk werden de bezuinigingen onder druk van andere partijen weer teruggedraaid.

Volgens Tellegen is de veiligheid echter niet in het geding geweest.