Het CDA heeft een debat aangevraagd over de mislukte invoering van een computersysteem bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

"Het gaat over onvoorstelbaar veel belastinggeld. We hebben dit al eerder gezien bij het UWV in 2006. Het ergste is: de overheid leert niet", aldus CDA-Kamerlid Mona Keijzer woensdag in De Nieuws BV (NPO1). 

Uit een uitzending van Zembla blijkt dat de SVB 43 miljoen euro heeft gestoken in de ontwikkeling van het zogeheten Multi Regelingen Systeem, maar dat het systeem geen moment heeft gefunctioneerd.

Ook werd de SVB-manager die het project begeleidde, betaald door de ontwikkelaar van het systeem, het Franse ICT-bedrijf Capgemini. Kritische geluiden over die gang van zaken binnen de SVB werden de kop ingedrukt, aldus Zembla.

Uitbetaling AOW

Het softwaresysteem werd ontwikkeld voor de uitbetaling van onder meer kinderbijslag en AOW. Het moest een flinke besparing opleveren.

Maar de SVB trok er vorig jaar de stekker uit na een tussenrapportage van twee externe deskundigen. Zij concludeerden dat het systeem te ingewikkeld en te groot was. Mogelijk kunnen delen van het systeem alsnog worden gebruikt.