Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een kort geding aangespannen tegen de politiebonden vanwege de cao-actie waarbij politieagenten deurwaarders niet meer begeleiden. 

Het kort geding dient woensdag om 14.00 uur voor de rechter in Den Haag. Dat hebben de bonden dinsdag gemeld.

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) had de bonden eerder gesommeerd de actie niet door te laten gaan. De deadline van een ultimatum verstreek maandag 10.00 uur.

De minister zei maandag te onderzoeken wat de effecten zijn voor de openbare orde en de veiligheid, zoals hij dat bij alle aangekondigde acties doet.

''Deurwaarders worden niet voor niets begeleid, omdat ze soms gevaarlijk werk doen. Als het risico voor deurwaarders te groot is en hun werk in gevaar komt, dan stappen we naar de rechter om de acties te laten verbieden'', zei hij.

Vonnis

Voorzitter Wilbert van de Donk van branchevereniging KBvG liet eerder weten dat de deurwaarders zich achter een kort geding scharen.

Volgens hem mag het niet zo zijn dat politieacties ervoor zorgen dat een gerechtelijk vonnis van bijvoorbeeld een ontruiming of een beslaglegging niet kan worden uitgevoerd omdat de politie actievoert.