Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gaat met de Kamer bezien hoe PVV-leider Geert Wilders iets aan de kaak kan stellen dat geheim moet blijven. 

Wilders wil een motie indienen over iets wat hij in de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft gehoord.

De gespreksonderwerpen zijn zo geheim dat de leden van de commissie hierover niets mogen delen met de buitenwereld, zelfs niet met hun eigen fractie.

Wilders hoorde er iets dat hij ''schokkend en onacceptabel'' noemt en dat hij vanuit zijn optiek ''niet voorbij'' kan laten gaan. Zelf ziet hij twee mogelijkheden: of er komt een besloten vergadering in de grote zaal van de Tweede Kamer of hij dient een motie in ''waarin eigenlijk niks staat.''

De NOS meldt op basis van bronnen bij de Nederlandse terrorismebestrijders en bij de inlichtingendiensten dat er geen sprake is van nieuwe, schokkende informatie over terrorismedreiging in Nederland.  

Onacceptabel

De PVV-leider zei dat hij het overleg van de zogeheten commissie Stiekem zelf had aangevraagd. De dingen die hij daar hoorde, vond hij onacceptabel, maar het lukte hem daar niet om het kabinet tot een wijziging van het beleid te bewegen.

''Daar kan ik me bij neerleggen of een geluid laten horen met een motie. Het alternatief is niets doen maar dat vind ik onverstandig en is niet goed voor een volksvertegenwoordiger.''

Volgens hem kan de motie zo opgesteld worden dat hij niets over de inhoud verraadt maar dat de ministers weten wat hij bedoelt. Hij weet niet of hij steun krijgt voor zijn verzoek.

Wilders begrijpt dat verder niemand iets van zijn motie zal snappen en dat het tot zorgen bij burgers kan leiden. ''Ik heb daar wel over nagedacht. Maar mijn woorden kies ik zelf. Ik weet iets wat ik onacceptabel vind.''