Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft in Alaska uitgebreid gesproken met zijn Amerikaanse ambtsgenoot John Kerry. De bewindslieden overlegden in de marge van klimaattop Glacier over een breed scala aan onderwerpen.

Zo werd onder meer gesproken over de aankomende COP21-klimaattop in Parijs. Beide bewindslieden zijn het eens over de noodzaak tot een ambitieus klimaatakkoord te komen, aldus het departement van Koenders. "Alaska is de opstap naar een ambitieus akkoord in Parijs", zei de minister.

De discussie beperkte zich niet tot klimaatgerelateerde kwesties. Er werd ook overlegd over de migratieproblemen in Europa en de conflicten in Syrië en Oost-Oekraïne.

Ook de ramp met vlucht MH17 bleef daarbij niet onbesproken. "Amerika staat aan onze zijde in de strijd om de MH17-daders te berechten. Dat is ons veel waard", zei Koenders.

Veiligheid

De bewindsman vraagt ook aandacht voor veiligheid in de hele klimaatdiscussie. Klimaatverandering kan volgens hem grote internationale politieke gevolgen hebben.

Om die problemen op de kaart te krijgen, organiseert Nederland voortaan jaarlijkse de zogenoemde Planetary Security Conference. De eerste is op 2 en 3 november in Den Haag, kondigde Koenders aan. Nederland gaat bovendien de eerste internationale 'follow-upconferentie', na COP21, organiseren, in mei 2016.

Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama sprak in Alaska. Hij wil dat ambitieuze maatregelen worden genomen op de klimaattop die dit jaar in Parijs wordt gehouden.

"Dit moet het jaar zijn waarin de wereld eindelijk een overeenkomst sluit om de ene planeet die we hebben te beschermen, nu we dat nog kunnen", benadrukte hij maandag (lokale tijd).

Video: Obama spreekt in Alaska over klimaat

Verantwoordelijk

De president erkende tijdens een bijeenkomst met buitenlandse ministers dat ook de Verenigde Staten deels verantwoordelijk zijn voor het opwarmen van de aarde. Hij beloofde dat zijn land zal helpen bij het oplossen van het probleem.

Het is geen toeval dat de bijeenkomst in Alaska werd gehouden. De president is van plan enkele dagen door de staat te reizen, om te laten zien dat lokale problemen een voorbode kunnen zijn van grotere calamiteiten. Zo worden dorpen er volgens de president bedreigd door de erosie van de kust.