De 13-jarige Gláucio en de 18-jarige Márcia mogen toch met hun moeder in Nederland blijven.

Dat hebben ze maandagmiddag te horen gekregen van staatssecretaris van Justitie Klaas Dijkhoff, bevestigt het ministerie van Justitie. 

De kinderen dreigden te worden uitgezet omdat hun vader mogelijk betrokken is geweest bij oorlogshandelingen in Angola. 

Er is nog overleg gaande tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de medische autoriteiten in Angola over de overdracht van de vader, die uit Nederland weg moet. Dat zei Flip Schüller, advocaat van de kinderen en hun moeder maandag.

De advocaat wilde verder geen mededelingen doen over de medische conditie van de vader. De man moet vrijdag terug naar Angola. 

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft afgelopen weekend overleg met de staatssecretaris gehad over de kwestie. Hij vindt het onacceptabel dat de tieners worden uitgezet en gaf al eerder aan dat de tieners een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Zekerheid

"Aan de ene kant ben je blij dat je zekerheid hebt, maar aan de andere kant breekt mijn hart toch om te weten dat mijn vader waarschijnlijk niet kan blijven." Dat zei Márcia Ventura Tiago maandagavond in het programma RTL Late Night.

Márcia zei nog geen idee te hebben hoe ze straks afscheid moet gaan nemen van haar vader. "We zijn zo gehecht aan elkaar, hij is zo belangrijk voor ons. Ik kan me geen leven voorstellen zonder mijn vader." 

Verder zei ze dat ze niet snapt waarom Nederland nu zo streng is voor haar vader. "Ik snap het niet. Het Openbaar Ministerie heeft onderzoek gedaan en niks gevonden. En de Angolese ambassade heeft het in 2008 ook officieel laten weten."