De enquêtecommissie die in Amsterdam het financiële beheer van de gemeente onder de loep neemt, gaat 38 mensen in het openbaar verhoren.

Onder de ondervraagden zijn veel oud-wethouders Financiën, zoals - dat was al bekend - de huidige vicepremier Lodewijk Asscher. De commissie sprak al achter de schermen met bijna vijftig betrokkenen.

Miljoenenblunder

De gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met zo'n raadsenquête, een zwaar middel om het collegebeleid te controleren. Het beheer over de inkomsten en uitgaven van de stad verloopt niet vlekkeloos. Zo was er een miljoenenblunder bij het overmaken van de woonkostenbijdrage aan Amsterdamse minima, waarbij er 188 miljoen euro werd uitgekeerd, in plaats van 1,88 miljoen. Verder zijn er flinke hervormingen nodig bij de gemeentelijke instantie die toezicht houdt op de financiën. De gemeenteraad wil orde op zaken stellen.

De commissie is al maanden bezig met haar onderzoek en bekeek onder meer 15.000 documenten. De openbare verhoren beginnen vrijdag 4 september.

Eberhard van der Laan

Lodewijk Asscher was wethouder in de hoofdstad tussen 2006 en 2012. Andere namen op de lijst van te horen personen zijn onder meer burgemeester Eberhard van der Laan en (oud-)wethouders Dales, Hilhorst, Huffnagel, Kock, Stadig en Van der Burg.