CDA-leider Sybrand Buma geniet van alle fractievoorzitters het meeste vertrouwen bij kiezers. Uitgedrukt in rapportcijfers krijgt hij een 5. Twee jaar geleden was dat nog een 4,4 en was het hoogste cijfer weggelegd voor Emile Roemer (SP).

Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Buma scoort vooral goed onder VVD'ers, die hun eigen fractieleider Halbe Zijlstra maar waarderen met een 5 en Buma met een 4,9. Onder zijn eigen achterban scoort de CDA-voorman een 7,4.

Gezien de opmars van Buma en het feit dat het CDA bij de laatste twee verkiezingen steeds ongeveer 15 procent van de stemmen binnenhaalde, denkt De Hond dat Buma en zijn partij bij de volgende verkiezingen wel eens een sleutelrol kunnen gaan spelen.

Wilders

Van alle fractieleiders krijgt PVV-kopman Geert Wilders van zijn eigen achterban het hoogste rapportcijfer: een 8,1. Maar omdat hij bij kiezers van andere partijen de laagste scores haalt, komt hij gemiddeld niet hoger dan een 3,8.

Wilders doet het met zijn gemiddelde score beter dan PvdA-leider Diederik Samsom. Die krijgt van zijn eigen achterban een een magere 4,5 en ook kiezers van andere partijen zijn niet scheutig met hun vertrouwen, waardoor zijn gemiddelde rapportcijfer uitkomt op een 3,6.

Zouden er nu verkiezingen zijn, dan zouden er geen verschuivingen zijn in politieke voorkeur van kiezers. De PVV zou 9 zetels winnen en als grootste eindigen op 24 zetels. De PvdA zou fors inleveren (-29) en maar 9 zetels overhouden.