Het kabinet zal met Prinsjesdag geen feestbegroting presenteren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

''We hebben nog steeds een begrotingstekort en een staatsschuld die te hoog is. We blijven bezig de begroting op orde te brengen. Economisch gaat het goed, beter dan verwacht. Dat schept ruimte om de druk weg te halen bij burgers en bedrijven en die ruimte gebruiken we ook. Volgend jaar gaan de lasten voor burgers en bedrijven voor het eerst in jaren weer omlaag'', zei Dijsselbloem.

Vorige maand zag het er nog naar uit dat gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden volgend jaar koopkracht zouden verliezen, maar die minnen zijn weggewerkt, werd donderdag al duidelijk. Dijsselbloem wilde geen details geven, maar sprak over een ''verdedigbaar koopkrachtbeeld''. De eerdere minnen behoefden reparatie, aldus de minister. ''Ik denk dat we daar behoorlijk in geslaagd zijn.''

Bekijk de reactie van Dijsselbloem:

Rutte

Ook premier Mark Rutte is tevreden. Hij zei dat er ''goede voortgang'' is geboekt bij het wegpoetsen van de koopkrachtminnen, ''maar in welke mate zal op Prinsjesdag blijken''. De rijksbegroting voor volgend jaar is volgens Rutte volledig gericht over verder economisch herstel. Er is 5 miljard euro beschikbaar voor lastenverlichting om de koopkracht van werkenden te laten stijgen.

Ondanks die lastenverlichting blijft het kabinet behoedzaam. ''De overheidsfinanciën gaan de goede kant op, maar er is nog steeds een tekort en we verliezen de onzekerheid in het buitenland niet uit het oog'', aldus Rutte.