De voormalig burgemeester van het Groningse Haren Rob Bats wordt niet meer verdacht van corruptie.

Dat zaak tegen hem is geseponeerd.

Bats en oud-wethouder Piet Ploeg werden er van verdacht te hebben geprobeerd de burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht in het voordeel van Bats te beïnvloeden. Nu blijkt dat de VVD'er Bats daar niet bij betrokken was.

"We wisten dit al sinds 11 augustus, maar om het verdere onderzoek van de zaak niet te frustreren hebben we gewacht met het naar buiten brengen van het nieuws, totdat het Openbaar Ministerie hier klaar voor was", laat Bats' advocaat, Alwin Maarsingh tegenover NU.nl weten. "Bats is verheugd dat hij niet meer als verdachte geldt in de zaak, een verwijt van corruptie gaat je niet in de koude kleren zitten."

Onderzoek

Bats werd in maart twee keer verhoord en toen zou zijn zaak naar verwachting in april rond zijn, aldus zijn advocaat. Omdat andere getuigen vervolgens een beroep deden op het verschoningsrecht nam het onderzoek meer tijd in beslag. "Bats baalt ervan dat het zo lang duurde, hij is een publiek figuur en als je van corruptie wordt verdacht, kan je weinig betekenen in je ambt."

Als burgemeester van Haren werd Bats in 2012 geconfronteerd met de Project X-rellen. In 2013 trad hij af omdat hij vond dat hij niet voldoende steun meer had na de presentatie van de onderzoeksresultaten van de commissie-Cohen. Die commissie concludeerde dat Bats en de politie fouten hebben gemaakt die leidden tot de gewelddadige rellen tijdens het 'Facebookfeest'.

Half 2013 werd Bats waarnemend burgemeester van Terschelling. In januari 2015 nam hij daar afscheid omdat Bert Wassink aantrad als burgemeester.