Het kabinet is er in geslaagd de minnen in het algemene koopkrachtbeeld voor volgend jaar weg te poetsen. Gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden gaan er in koopkracht toch niet op achteruit.

Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat donderdag.

Uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) bleek eerder deze maand dat gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er ondanks het economisch herstel volgend jaar nog op achteruit zouden gaan.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wilde donderdag niets zeggen over de koopkrachtcijfers, maar hij zei wel dat hij tevreden was over het resultaat van de besprekingen in het kabinet.

Asscher had meteen na de CPB-ramingen gezegd dat hij de minnen wilde wegpoetsen. Premier Mark Rutte was daar een paar dagen later iets voorzichtiger over en weigerde er garanties over te geven.

Het lijkt er nu op dat Asschers doel toch is gehaald. Geen van de groepen Nederlanders zoals het CPB die hanteert staan nog in de min. Dat neemt overigens niet weg dat individuen nog best koopkracht kunnen verliezen, als ze bijvoorbeeld hun baan kwijtraken.

Intensief

Asscher zei donderdag na overleg over de rijksbegroting van volgend jaar dat het kabinet intensief heeft gekeken naar de reparatie van de minnen in de oorspronkelijke koopkrachtcijfers. 

Het is volgens Asscher een ''heel belangrijke kwestie''. Dat is ook de reden dat hij al eerder over de inzet van het kabinet heeft gesproken. ''Dat men niet denkt dat we niets zouden doen aan die grote minnen die er stonden.''

Op de vraag of hij een tevreden minister was, antwoordde hij: ''Dacht het wel, ja''. Op Prinsjesdag wordt bekend hoe de koopkrachtcijfers er precies uit zien.