Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft afspraken gemaakt met gemeenten, KNVB, politie en het Openbaar Ministerie om voetbal publieksvriendelijker te maken.

Voetbal moet weer een "feest" worden, schrijft Van der Steur donderdag in een brief aan de Kamer. Hiermee wordt berichtgeving in De Telegraaf bevestigd.

Goedwillende voetballiefhebbers moeten volgens de minister minder last krijgen van de kleine groep hooligans. 

De maatregelen moeten er uiteindelijk toe leiden dat in 2020 combiregelingen, clubkaarten en intensieve toegangscontroles bij het stadion niet meer nodig zijn. Om te slagen moet het wel lukken de probleemsupporters uit het voetbal te weren, aldus de minister. 

Volgend jaar begint een proefproject bij zes voetbalclubs. Daar moet het dan onder meer mogelijk worden om zonder clubkaart een kaartje te kopen.

Einddoel

''Het einddoel is duidelijk, nu gaan we alles uitproberen en uitwerken.'' De minister wil daar ook supportersverenigingen in betrekken. Als de experimenten mislukken, blijft het huidige beleid overeind, maar hij zei goede hoop te hebben dat het beleid soepeler kan worden.

Van der Steur wees er op dat de nieuwe voetbalwet gemeenten ook al meer mogelijkheden geeft om raddraaiers buiten de stadions te houden. Dat kan onder meer met een meldingsplicht of een gebiedsverbod.

Bekijk de reactie van Van der Steur:

Politieacties

Van der Steur verwijst ook naar de acties van de politie bij de start van het eredivisieseizoen, waardoor enkele wedstrijden werden gespeeld zonder ondersteuning van de politie. Daarop opperde de burgemeester van Alkmaar, de thuisstad van AZ, dat dit vaker zou moeten gebeuren.

De minister benadrukt dat de maatregelen niet hetzelde zijn als dit mogelijke initiatief, maar zegt wel dat hij "van harte toejuicht mits de veiligheid dit toelaat". 

Voetbalwet

Begin dit jaar nam de Tweede Kamer een wet aan die rechters de mogelijkheid geeft een gebiedsgebod op te leggen. In de nieuwe voetbalwet krijgen ook burgemeesters meer mogelijkheden om voor wedstrijden in Nederland een meldplicht voor hooligans op te leggen, maar zij hebben maar beperkt invloed op buitenlandse wedstrijden.

Een meerderheid in de Kamer wil daarom dat burgemeesters wel de mogelijkheid krijgen om hooligans een meldplicht op te leggen bij internationale wedstrijden, zo bleek in februari uit een rondgang van NU.nl.