Er komt geen groot onderzoek naar de terugkeerregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het CDA had daar om gevraagd maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) vindt een breed onderzoek niet nodig.

Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Aanleiding voor het verzoek is het misbruik van deze terugkeervergoeding door Kosovaren. De afgelopen maanden bleek dat er steeds meer mensen uit Kosovo in Nederland asiel aanvroegen terwijl zij wisten dat zij daar geen kans op maakten. Het gaat om enkele honderden mensen.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND constateerde onlangs dat ze waarschijnlijk naar Nederland kwamen om de terugverkeervergoeding op te strijken. Dijkhoff beëindigde daarop de vertrekpremie voor Kosovaren. Dat gebeurde recent ook al bij Georgiërs en Macedoniërs. In heel 2014 en tot juli 2015 hebben ongeveer 45 Kosovaren gebruikgemaakt van de terugkeerpremie.

De regeling houdt in dat afgewezen asielzoekers maximaal 1750 euro krijgen als zij teruggaan. Ook kunnen ze een cursus krijgen of steun bij het opzetten van een eigen bedrijf.