Onder leiding van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff gaat een werkgroep van het kabinet de komende tijd in kaart brengen wat beter en anders moet rondom de vluchtelingenproblematiek. 

Dat zegt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Dat kan in Nederland zijn, dat kan in Europa zijn, maar dat kan ook in de rest van de wereld zijn."

In de taskforce zitten volgens Ploumen de meest betrokken ministers, zoals ook minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie.

Ook Stef Blok van Wonen maakt deel uit van de groep. "Het gaat niet alleen over wat moet je doen in Afrika,wat kun je doen in gebieden als Syrië. Als mensen hier naartoe komen, moeten ze wonen en werken. En dat heeft natuurlijk ook impact op Nederland", aldus Ploumen, die zelf ook in de werkgroep zit.

Oppositie

De oppositie in de Tweede Kamer ziet niet veel in het voorstel om een werkgroep binnen het kabinet in te stellen. De meeste betrokken ministers gaan bekijken hoe het "anders en beter" kan, maar de oppositiepartijen verwachten meer actie.

PVV-leider Geert Wilders is het meest uitgesproken: ''Wat een incompetent en zwak gedraai." D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het ''een voorstel uit verlegenheid. Teleurstellend dat het kabinet zich zo passief opstelt".

Ook Linda Voortman van GroenLinks verwacht niet veel van de werkgroep. ''VVD en PvdA zijn het niet met elkaar eens over een oplossing en komen nu met een commissie zodat ze niet nu meteen iets hoeven te doen."

Regeringspartij PvdA steunt het voorstel. ''Gezamenlijke inspanningen zijn nodig om deze humanitaire crisis aan te pakken", zegt Kamerlid Attje Kuiken.