Vakbond FNV Overheid wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk uiterlijk volgende week vrijdag zijn huidige loonvoorstel voor overheidspersoneel van tafel haalt. Doet hij dit niet, dan dreigen nieuwe acties.

Dat meldde de bond vrijdag.

De FNV ziet niets in het akkoord dat het kabinet eerder sloot met andere vakcentrales over een loonstijging voor de ambtenaren in Nederland. Volgens de FNV is er sprake van ''een sigaar uit eigen doos''.

Daarbij is de bond vooral ontstemd over de voorgestelde verslechtering van de pensioenopbouw.

FNV-leden worden opgeroepen hun acties te intensiveren als Plasterk zijn voorstel niet van tafel haalt. Deze week vinden er volgens de FNV al enkele ''verrassingsacties'' plaats.

Politie

De vakbond waarschuwde vorige week vrijdag al dat buschauffeurs, onderwijzers, belastingambtenaren en douaniers wellicht gaan staken uit onvrede over de voorgestelde loonsverhoging.

Politiemensen voeren al een tijd actie voor een betere cao. De afgelopen tijd waren er ook acties van douaniers op Schiphol en de Rotterdamse haven.

'Geen geld'

Premier Mark Rutte zei vorige week nog dat het kabinet geen geld heeft om de aangeboden loonsverhoging van ruim 5 procent verder te verhogen.

De FNV vertegenwoordigt ongeveer 60 procent van de ambtenaren die lid zijn van een vakbond en is daarmee naar eigen zeggen de grootste bond voor overheidspersoneel.