De fractie van de VVD heeft dinsdag na een urenlange vergadering ingestemd met extra noodsteun aan Griekenland. 

De VVD toonde zich eerder altijd fel tegenstander van een derde steunpakket. Het kabinet stemde onlangs echter toch in. Nu doet de fractie dit dus ook, al heeft het kabinet formeel geen parlementaire steun nodig.

Premier en VVD-voorman Mark Rutte hamerde er tijdens de verkiezingscampagne in 2012 op dat er geen cent meer naar Griekenland mocht, maar gaf onlangs al toe die verkiezingsbelofte te moeten breken.

Na afloop zei financieel woordvoerder van de fractie Mark Harbers dat de kwestie zijn partij "zwaar op de maag" ligt. "We hebben veel twijfels of dit pakket gaat werken, maar alles afwegend heeft de VVD-fractie besloten in te stemmen met dit pakket", aldus Harbers. 

"Op het moment dat één land tegen zou stemmen dan weet ik onderhand voldoende met Europa: linksom of rechtsom gaat het geld toch naar Griekenland. Dat heeft de rest van Europa al besloten."

Woensdag komt de Tweede Kamer terug van zomerreces om over de kwestie te praten. Een tegenstem van de VVD zou het kabinet in de problemen kunnen hebben gebracht, omdat het kabinet dan niet het mandaat heeft van de grootste regeringspartij en waarschijnlijk ook niet de steun heeft van de Tweede Kamer.

Ondergang

De extra impuls van 86 miljard euro is nodig om Griekenland van de financiële ondergang te redden. In principe moeten alle lidstaten er mee instemmen. Bij een acute noodsituatie is 85 procent van de lidstaten voldoende, om te voorkomen dat een enkel land zijn vetorecht inzet.

Rutte erkende dinsdag tijdens een heidag van het kabinet dat de kwestie voor iedereen als een steen op de maag ligt. Volgens hem heeft de Griekse regering "grote schade aangebracht door zo lang te treuzelen" met maatregelen.

"Voor iedereen is dit een zware bevalling. Maar uiteindelijk in het belang van Griekenland en heel Europa nemen we dit soort besluiten", aldus de premier.