De toestroom van migranten naar het Europese vasteland is een grotere uitdaging voor Europa dan de Griekse schuldencrisis. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zondag gezegd.

Dat meldt AFP.

Merkel reageerde in een televisie-interview op een reeks recente aanvallen op migranten en asielzoekerscentra in Duitsland. Ze noemde die "Duitsland onwaardig".

Sinds dit jaar zijn meer dan tweehonderd aanvallen op asielzoekers in Duitsland geregistreerd. Er werd onder meer enkele malen brand gesticht in asielzoekerscentra. Duitsland kampt met een explosieve toename van het aantal migranten en ook volgens de nieuwe Europese verdeelsleutel zal het land de meeste migranten moeten opvangen.

Volgens Merkel zal deze migrantenstroom de Europese Unie "veel, veel meer bezighouden dan de situatie in Griekenland en de stabiliteit van de euro".

"Het asielvraagstuk kan het nieuwe grote Europese project worden, waarin we werkelijk kunnen laten zien of we in staat zijn gezamenlijk actie te ondernemen," aldus Merkel.

'Schande'

Ze noemt de situatie in haar eigen land "absoluut onbevredigend". Als de toestroom van migranten aanhoudt, ontvangt Duitsland dit jaar mogelijk 600.000 asielzoekers. Zo'n veertig procent is afkomstig uit Balkanlanden en komt om economische redenen naar Duitsland.

Merkel roept de Europese Unie op gezamenlijk een lijst te publiceren met "veilige" landen, waarvan de inwoners weer kunnen worden teruggestuurd. 

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken noemde het hoge aantal "gelukzoekers" onlangs een "schande voor Europa".