De Tweede Kamer debatteert woensdag over het nieuwe steunpakket voor Griekenland. De parlementariërs komen hiervoor terug van reces.

Dat meldt de NOS.

Het nieuwe akkoord over Griekenland betreft een steunpakket van 86 miljard euro. Het pakket is een uitwerking van het akkoord over steun waarover de EU en Griekenland het in juli eens werden.

Het kabinet liet vrijdag weten achter het derde steunpakket voor Griekenland te staan. Dat blijkt uit een brief van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan de Tweede Kamer.

Garanties

De Grieken moeten van het kabinet wel een aantal garanties afgeven. Zo moeten de Grieken het privatiseringsprogramma versnellen en vindt het kabinet het cruciaal dat ook het Internationaal Monetair Fonds inhoudelijk en financieel betrokken blijft bij de steun voor de Grieken.

Voor een definitief Nederlandse 'ja' is een gewone meerderheid in de Kamer nodig. Oppositiepartij PVV is tegen het voorstel en zal woensdag een motie van wantrouwen indienen.

Steunpakket

Het nieuwe steunpakket heeft voor de Nederlandse begroting geen directe gevolgen. Nederland heeft eerder al 4,6 miljard euro in het Europese noodfonds ESM gestort en van daaruit komen nu de leningen voor Athene.

Aan Griekenland is in principe een driejarig steunprogramma toegezegd ter waarde van ongeveer 86 miljard euro. In ruil daarvoor moet de Griekse regering een aantal bezuinigingen en hervormingen doorvoeren.