De Stichting Vrienden van de Gaykrant probeert geld in te zamelen om een nieuwe rechtszaak te kunnen starten tegen oud-hoofdredacteur Henk Krol.

Dat schrijft Omroep Brabant zondag.

Drie oud-bestuurders vinden dat Krol aansprakelijk is voor het terugbetalen van de subsidie die het ministerie van Onderwijs de stichting gaf. Het gaat om twee ton.

Het geld is tussen 2008 en 2011 verkeerd besteed, waardoor het ministerie het geld terug wil. Krol was destijds hoofdredacteur van de Gaykrant en voorzitter van Stichting Vrienden van de Gaykrant.

De oud-bestuurders vinden dat Krol, nu Kamerlid voor 50Plus, het geld zelf terug moet betalen, niet de stichting.

Persoonlijke titel

Eerder werden de drie door een rechter in het ongelijk gesteld, mede omdat ze de zaak op persoonlijke titel hadden aangespannen. Nadat de rechter erop wees dat ze de zaak als stichting hadden moeten aanspannen, kondigde oud-penningmeester Peter Derksen meteen na de uitspraak een nieuwe poging aan.

Om de kosten van de procedure te kunnen betalen, is er 15.000 euro nodig. "De kas is leeg en de kosten van de procedure zijn tot nu toe voldaan door de oud-bestuurders zelf", staat in de brief die is gestuurd naar potentiële donateurs. "Jammer genoeg kunnen zij hier niet mee doorgaan." Het geld is nodig om deurwaarders, griffierechten en een advocaat te kunnen betalen.

Beslagleggen

Mocht er genoeg geld worden ingezameld, dan willen de oud-bestuursleden opnieuw beslag laten leggen op de woningen van Krol.

De oud-hoofdredacteur laat in een reactie via zijn advocaat weten dat de oud-bestuurders van de Stichting Vrienden van de GayKrant in de brief aan de potentiële donateurs "een verkeerde voorstelling van zaken geven." Volgens Krol heeft de rechtbank duidelijk gezegd dat er geen bewijs is voor de verwijten dat de boekhouding van de subsidieprojecten niet op orde was en de subsidiegelden voor verkeerde doeleinden werden aangewend.

Hij noemt de inzamelingsactie van de oud-bestuurders "net geen flessentrekkerij".