De sluiting van de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in november 2012 was terecht. De minister heeft met de sluiting juist gehandeld, omdat de veiligheid van patiënten niet gegarandeerd was.

Dat meldt de Raad van State woensdag. De minister heeft het bevel voor de sluiting wel te laat gegeven, zegt de hoogste bestuursrechter in zijn uitspraak. 

De cardiologen van het ziekenhuis, dat inmiddels is Spijkenisse Medisch Centrum heet, waren naar de Raad van State gestapt omdat zij vonden dat de afdeling nooit gesloten had mogen worden.

Volgens hen waren er alleen administratieve problemen en bestond geen gevaar voor patiënten.

Bekijk hier de toelichting van de Raad van State:

Sluiting

Het bevel van november 2012 om de afdeling te sluiten gold eerst voor een week, maar de minister heeft die periode later verlengd. Dat mocht ze ook doen van de Raad van State, omdat het er niet naar uitzag dat de problemen opgelost zouden zijn voor het einde van het sluitingsbevel.

Maar de verlenging had op 17 december beëindigd moeten worden. Op die datum ging de afdeling namelijk weer open, met cardiologen van een ander ziekenhuis. Uiteindelijk heeft het bevel nog tot 24 juni 2013 geduurd.

Zo'n bevel tot sluiting van een afdeling mag alleen gebruikt worden om de veiligheid van patiënten te bewaren en niet om cardiologen "voor onbepaalde tijd van hun beroep uit te sluiten en hen op die manier een beroepsverbod op te leggen". 

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) begon haar onderzoek naar het ziekenhuis naar aanleiding van het hoge sterftecijfer op de afdeling cardiologie in 2010. 

De IGZ sloot de afdeling en zette vier cardiologen op non-actief. Drie cardiologen zijn in oktober berispt door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.