Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ziet geen reden voor excuses aan anatoom George Maat. 

Die raakte in opspraak nadat hij een lezing voor studenten had gegeven over de identificatie van MH17-slachtoffers, waarbij hij ook foto’s toonde.

Dinsdag zei Maat dat hij excuses en eerherstel wil, onder meer omdat de minister heeft gemeld dat er duidelijkere afspraken moeten komen voor bijvoorbeeld het gebruik van foto’s bij dit soort lezingen.

Volgens een woordvoerder van Van der Steur heeft de forensisch expert zich echter niet aan andere wel duidelijke voorwaarden gehouden.

Zorgvuldigheid

Maat heeft niet de discretie en zorgvuldigheid betracht in zijn lezing die mag worden verwacht van een wetenschapper die politie en justitie adviseert.

Ook heeft hij nabestaanden onnodig gegriefd. Dat maakt dat de samenwerking is beëindigd, aldus de zegsman woensdag.

Speculatief

Dit soort lezingen mag alleen voor vakgenoten worden gehouden en die bijeenkomsten moeten besloten zijn en Maat wist volgens het ministerie dat deze lezing niet voor vakgenoten was.

Bovendien neemt Van der Steur het de patholoog-anatoom kwalijk dat hij ook buiten zijn vakgebied sprak en daarbij onjuiste en speculatieve uitspraken deed, bijvoorbeeld dat het vliegtuig is neergehaald met een raket en dat hij sprak over de aanwezigheid van een tweede mondkapje.

Eerder noemde Van der Steur dat al ''buitengewoon ongepast en onsmakelijk’’.

De ophef rond de lezing voor studenten ontstond nadat RTL Nieuws erover had bericht. Volgens Maat zijn RTL-medewerkers heimelijk de bijeenkomst binnengeglipt.

Verbaasd

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, is verbaasd over de reactie van de minister. ''Van der Steur verwijt Maat onzorgvuldigheid en was vervolgens zelf onzorgvuldig met snelle veroordeling'', meent hij.

De CDA'er wijst erop op een minstens zo geruchtmakende uitspraak van toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) geen gevolgen had.

Timmermans zei daar dat een van de slachtoffers van de ramp met MH17 was teruggevonden met een mondkapje. ''En Timmermans zei dat voor televisie terwijl Maat dacht dat hij bij een besloten bijeenkomst was.''