Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil met gasbedrijven bekijken hoe Noordzeegas het best kan worden benut. 

In een interview met het AD wijst hij op het belang van fossiele brandstoffen. "Het nog winbare Noordzeegas kan helpen de afhankelijkheid van import te beperken", aldus Kamp woensdag in de krant.

Kamp stelt dat het gas nog kan worden benut "in de overgang naar een duurzame energievoorziening". Over acht jaar moeten windmolenparken op de Noordzee energie kunnen leveren aan ruim vijf miljoen huishoudens, maar tot die tijd blijft het belangrijk om gas te winnen, aldus Kamp.

Het wordt lastiger om dat te doen, omdat de bestaande infrastructuur op zee dreigt te verdwijnen, omdat gasvelden raken uitgeput.

165 miljard kuub

Volgens TNO en het ministerie van Economische Zaken zit er mogelijk 165 miljard kuub winbaar gas in onontdekte velden in de Noordzee. In bekende velden zit mogelijk nog 118 miljard, schrijft het AD. Nederland verbruikte vorig jaar 38 miljard kuub gas. Kamp wil de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), Total en andere oliebedrijven zover krijgen dat zij aardgas uit de bodem van de Noordzee winnen.

Maarten van IJcken van de NAM zegt in de krant dat het een stuk duurder is het gas in de Noordzee te winnen dan op land. Voor elk gasveld moet een booreiland worden ingezet, die met leidingen het gas naar de wal brengen. "Die kosten maak je bij een groot en een klein veld", aldus Van IJcken.

Afhankelijk

Volgens berekeningen is Nederland nog tot 2050 afhankelijk van fossiele brandstoffen. Eind 2010 heeft de regering al maatregelen genomen om gaswinning op de Noordzee te bevorderen.

Bedrijven kunnen in aanmerking komen voor een investeringsaftrek van 25 procent voor investeringen in opsporing en winning van gas op de Noordzee. Hierbij moet een bedrijf wel kunnen aantonen dat winning van deze gasvelden zonder deze investeringsaftrek economisch niet haalbaar is. 

Als een bedrijf met vergunning binnen twee jaar niet begint met winning, kunnen andere partijen aanspraak maken op de vergunning.

PvdA

De PvdA zegt tegen subsidies voor de winning van aardgas in de Noordzee  te zijn. PvdA-Kamerlid Jan Vos Subsidies hiervoor zijn ''onverstandig'', aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos.

Hij verwijst naar een kritisch rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs. Vos: ''Het bevreemdt me dat de minister subsidie wil verlenen aan bedrijven die ouderwetse en dure fossiele brandstoffen winnen. Het IMF zei pas nog dat dat onverstandig is. De PvdA is daar ook tegen.''

Oppositie

GroenLinks wil dat minister Kamp de eerdere uitspraak van de rechter opvolgt en zorgt voor een snellere overgang naar een 'schone economie'. Ook het CDA laat zich voorzichtig uit over de plannen en wil van de minister weten wat dit betekent voor de ambities voor duurzame energie.  

Andere oppositiepartijen zijn eveneens gematigd enthousiast over de plannen van Kamp. De SP kan gaswinning in de Noordzee steunen als het Groningen sneller ontlast en als het niet duurder is dan gas uit Rusland. 

D66 zegt "voorzichtig positief" te zijn en noemt het goed nieuws "dat we niet afhankelijker worden van Poetin". 

De PVV is daarnaast uitgesproken positief. "Gas uit de Noordzee houdt energie betaalbaar en de winning in Groningen kan verder omlaag", zo zegt Kamerlid Klever.

VNO-NCW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het ook "goed nieuws" dat de minister meer gas uit de de Noordzee wil gaan halen. Extra gaswinning op zee levert volgens de ondernemers niet alleen meer werk op in de gassector, het is ook een stimulans voor de Nederlandse economie als geheel.  

Greenpeace

Milieuorganisatie Greenpeace is minder enthousiast. De organisatie zegt verbaasd te zijn dat het eerste wat er na het reces van de bewindsman te horen is een toekomstvisie is op het gebruik van fossiele brandstoffen. ''We wachten met smart op een visie op duurzame energie'', aldus een woordvoerder woensdag.

Greenpeace is uitermate teleurgesteld dat Kamp vasthoudt aan gas ondanks de rechterlijke uitspraak van juni dat de Staat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen.

''De uitspraak van de rechter zegt genoeg'', er moet haast worden gemaakt en de uitbouw van duurzame energie moet worden versneld. ''Ga dan niet wachten.''

Milieudefensie

Ook Milieudefensie beticht Kamp ervan aan tunnelvisie te leiden. ''Hij zoekt alleen naar mogelijkheden om Gronings gas door andere fossiele brandstoffen te vervangen. En dat terwijl Nederland er nu zelfs door de rechter toe gedwongen wordt om veel meer te doen tegen klimaatverandering", aldus een woordvoerder.

"De duurzame alternatieven liggen voor het oprapen: gebouwen beter isoleren, fikse energiebesparing in de industrie, verwarmen en koken op elektriciteit opgewekt met zonnepanelen en windmolens. Laat Kamp dat subsidiëren in plaats van gaswinning op de Noordzee."