Huidig FNV-bestuurder Ron Meyer heeft zich maandag kandidaat gesteld voor de functie van partijvoorzitter van de SP. 

"Het zou een groot compliment zijn als ze mij als beste kandidaat zien om Marijnissen, die ik als een politiek monument beschouw, op te volgen", stelt Meyer maandag. 

Als hij de nieuwe partijvoorzitter wordt, neemt Meyer afscheid bij de FNV. "Partijvoorzitterschap is een fulltime-taak", aldus Meyer.

Als partijvoorzitter wil Meyer het fundament van de SP, als grote partij op links met veel actieve leden, verder uitbouwen. De kracht en de ideeën van mensen in de buurt staan daarbij voorop.

Bij vakbondsacties van schoonmakers en in Heerlen waar hij voor de SP in de gemeenteraad zit, heeft hij gezien dat dat werkt. ''Wat gisteren nog onmogelijk leek, kan door activisme van mensen in buurten en op straat morgen gebeuren’’, stelt Meyer die in 2014 door minister Ronald Plasterk werd uitgeroepen tot beste gemeenteraadslid.

Sharon Gesthuizen

Afgelopen week stelde Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen zich ook al kandidaat voor de functie. In november kiezen de leden van de SP, wie vertrekkend partijvoorzitter Jan Marijnissen op gaat volgen. Andere kandidaten kunnen zich nog tot 12 augustus melden. Het SP-bestuur draagt vervolgens de beste kandidaat voor aan het congres.