Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat de publieke omroep een goed verhaal moet hebben om de kosten van het Koningslied te verklaren. "Ik knipperde wel even met mijn ogen toen ik het bedrag hoorde."

Dat zegt de staatssecretaris van Cultuur in het programma Nieuwslicht op Den Haag FM.

Eind juli werd bekend dat het Koningslied, dat in 2013 werd gemaakt voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander, veel duurder was dan gedacht. Er was 400.000 euro uitgegeven voor de productie van het lied. Daarbovenop kwam de 150.000 euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zelf bijdroeg.

Op de vraag of het Koningslied het geld waard is, geeft de staatssecretaris niet direct antwoord. "Ik vind het in ieder geval heel veel geld", aldus Dekker over het bedrag. "Momenteel weet ik nog niet waar dat 'm in zit. Ik kan heel moeilijk een inschatting maken van wat zoiets kost. Ik weet dat er vanuit de Tweede Kamer schriftelijk vragen zijn gesteld en ik zal ook met mijn mensen bij de publieke omroep nagaan hoe dat geld nou precies besteed is." 

"Misschien is er wel een hele goede verklaring voor. Ik wil geen voorbarige conclusies trekken, maar vind wel dat de omroep een goed verhaal moet hebben van waar dat nou aan is uitgegeven."

Transparanter

"Sowieso vind ik het erg belangrijk dat de publieke omroep transparanter is in hoe het belastinggeld besteed wordt", aldus Dekker. "Ik vind het goed als er achteraf verantwoording wordt afgelegd. Je moet uitkijken dat je niet vooraf een soort toets inbouwt, want dan ligt altijd het risico van censuur op de loer."

Over de spelling van de tekst van het Koningslied, waar ook nogal veel ophef over was, wil hij niet te veel kwijt. "We kijken terug op een hele mooie Koningsdag, maar het Koningslied was misschien niet het hoogtepunt."