Sharon Gesthuizen wil partijvoorzitter worden van de Socialistische Partij (SP). 

Het SP-Tweede Kamerlid heeft zich woensdag kandidaat gesteld om vertrekkend voorzitter Jan Marijnissen op te volgen, meldt een SP-woordvoerder woensdag.

Marijnissen kondigde eind mei aan dat hij stopt als voorzitter. Gesthuizen besloot al in november dat ze zich kandidaat zou stellen, omdat het tijd werd voor een frisse wind. ''Niet dat het nu niet goed gaat. Integendeel. Maar er is denk ik nog veel te bereiken.''

Jan Marijnissen is al sinds 1988 partijvoorzitter en onder zijn leiding werd de SP groot. Gesthuizen streeft ernaar de SP te laten doorgroeien. ''Je moet groot zijn om eventueel als regeringspartij te kunnen aanschuiven'', zegt zij.

Stoppen

Sharon Gesthuizen hield zich de afgelopen jaren in de Kamer bezig met asiel en immigratie en economische zaken (innovatie en post). Als ze partijvoorzitter wordt, stopt ze met haar werk als Kamerlid.

''De SP is een grote partij. Als je als voorzitter naar alle plekken wil gaan en een schakel wil zijn tussen bestuur en de afdelingen, kost dat veel tijd.''

Vooralsnog is Gesthuizen de enige kandidaat die zich heeft gemeld voor het voorzitterschap. Gegadigden kunnen zich tot 12 augustus melden. SP-leden kiezen de nieuwe voorzitter tijdens het partijcongres in november.