Er hebben meer lezingen plaatsgevonden waarbij "confronterende foto's" zijn getoond van slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

Zo bericht RTL Nieuws.

De minister stelde een onderzoek in nadat een identificatie-expert die was verbonden aan het forensisch team dat de slachtoffers identificeert, in april een omstreden lezing gaf. Daarbij werden foto's van slachtoffers aan een groep studenten Gezondheidswetenschappen getoond, maar de bijeenkomst was destijds publiek toegankelijk.

Nabestaanden reageerden destijds geschokt en de expert is inmiddels uit het forensisch team gezet. Uit het feitenonderzoek blijkt nu dat de expert geen toestemming had om de foto's te gebruiken. 

Zeker een foto was "herleidbaar naar een slachtoffer", aldus het politierapport dat in handen is van het ministerie.

Confronterend

Uit het rapport blijkt ook dat nog zeker drie andere deskundigen lezingen gaven waarbij foto's van de slachtoffers zijn getoond. "Wat alle presentaties gemeen hebben, is dat er zeer confronterende foto's getoond worden van de slachtoffers," aldus het rapport.

Het gaat onder meer om een tandarts die een lezing gaf aan vakgenoten over gebitsidentificatie en het hoofd van het Landelijk Forensisch Team Opsporing (LTFO) op een bijeenkomst van Interpol.

De politie schrijft dat gaat om presentaties die "respect uitstralen" en worden gegeven vanuit "vakmatige invalshoek". Voor deze presentaties is wel toestemming gegeven, zo schrijft Van der Steur.

Volgens de minister gaat de politie strengere regels opstellen voor het gebruik van foto's van slachtoffers bij lezingen.  Expliciete foto's mogen voortaan alleen worden gebruikt wanneer nabestaanden hier toestemming voor geven.